Снимка: БГНЕС

Мина една година без Стефан Данаилов. Стана известен като българския Ален Делон, Ламбо, Бате Серго, Майор Деянов, актьорът е емблематична фигура за българското кино и театър. Ролите му на малкия и голям екран са много - над 150, а освен на сцената, Стефан Данаилов е учител и на едни от най-известните български актьори.

Още по темата

Роден в София през 1942 г. , той е мечтаел да стане моряк, но първите му стъпки в киното са още в детството във филма "Следите остават". Учи актьорско майсторство, по съвет на актьора Иван Кондов. Първо влиза в класа на проф. Стефан Сърчаджиев, но приключва образованието си при Методи Андонов и проф. Анастас Михайлов.

Образите му в киното и театъра са разнообразни. Веднъж е неустоим ухажор в "Дами канят", където остава вечна и репликата му "Ти знаеш ли, че имаш страшни очи?", а друг път изиграва глуповат ревнивец в "От нищо нещо" и от там са запомнящите му се думи "Една крава почне ли да яде ризи, режи й главата".

Сред най-значимите му роли са тези в сериала "На всеки километър", във филмите "Сватбите на Йоан Асен", "Топло", "Зарево над Драва", "Черните ангели", "Няма нищо по-хубаво от лошото време", "Понеделник сутрин", "С дъх на бадеми", "Търновската царица". Участва и в чуждестранни продукции, сред които сериала "Октопод".

Общественик, политик, Стефан Данаилов бе депутат от левицата, както и министър на културата в правителството на Сергей Станишев. Също така е и кандидат за вицепрезидент на България с кандидата за президент Ивайло Калфин.

Той е носител и на множество награди. Получава орден "Стара Планина" за принос в българската култура. Носител е на няколко отличия "Златна роза", както и "Аскеер". Министерството на културата му присъжда наградата "Паисий Хилендарски".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase