Снимка: Шекспирова театрална школа Петровден с. Паталеница

Преди 20 години, точно на Петровден, е създадена една уникална театрална школа - Шекспировата театрална школа "Петровден" в пазарджишкото село Паталеница. Всеки жител на селото в полите на Родопите може да ви разкаже история за дългоочакваното лято, което освен свързано с тежък физически полски труд, е ангажирано и с изключителната културна ценност – театъра под звездите по време на топлите юлски вечери.

Още по темата

Петровден в един родопски манастир в Пазарджишко

Благодарение на основателя на школата Христо Церовски, който е завършил театрална режисура в НАТФИЗ, през далечната 1999 година се дава началото на "Петровден". Школата е част от проект за социално включване на местното училище "Константин Величков". Тече трескава подготовка, учениците се готвят за първото си представление - "Ромео и Жулиета" от Уилям Шекспир, всичко преминава успешно, началото е дадено... и така вече 20 години. Страшна болест покосява Христо, но неговата жена Инна Церовска и нейните деца не предават делото му.

"В Паталеница идват изключително добри български и английски актьори. Компанията вече се събира доста по-бързо. Тази година нямаме кастинг за актьори. За 20-годишнитата реших да поканя хората, с които съм работила, които обичат Паталеница и са дали много от своя професионализъм. 20 години вече ние не сме странници, селото ни чака, хората с удоволствие се отдават", каза пред БНР  Инна Церовска.

На 6 юли от 21:00 ч. се открива паталенското Шекспирово лято с "Ромео и Жулиета" – гостуващо представление на актьорския клас на доц. д-р Пенко Господинов от НАТФИЗ.

На 13 юли от 21:00 ч. отново ще видим постановката от лято 2018 "Венецианският търговец" с режисьор Калин Ангелов. След успеха, на който се радваше миналото лято, отново зрителите ще бъдат зарадвани с музикалната феерия на спектакъла. Песните се изпълняват на живо, а музикалният съпровод е от инструментите цигулка, чело, акордеон, китара, укулеле и перкусии.

Същинската продукция на Шекспирова театрална школа ‚"Петровден“ ще се реализира през целия юли месец, а премиерите на "Сън в лятна нощ" ще бъдат на 26 и 27 юли. Режисьор на спектакъла ще бъде Тери Фендер.

Мястото на всички спектакли е Лятна сцена - двор на ОУ "Константин Величков", с. Паталеница.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase