Снимка: GAYA DANCE COMPANY

Първата международна копродукция в областта на съвременния танц, създадена в Европейската столица на културата - Caged, слива съвременен танц с музика и куклен театър. Може да му се насладим на 7 септември в Дом на културата "Борис Христов" от 19.30 часа в Пловдив.

Хореограф е Пансън Ким от Корея, а в проекта взимат участие българските артисти Павел Терзийски (музикално изпълнение), Стефан Димитров и Полина Христова (кукловоди), Никола Тороманов (сценография), Мариета Голомехова (кукли и маски) и Емилиян Гацов (звуков дизайн).

В спектакъла ще видим още танцьорите от Корея - Бонг Су Ким, Йонгджун Шин и Джийон Янг, а светлинният дизайн е в ръцете на Каролин Вандам от Франция.

Caged е първата продукция на Gaya Dance Company, основана в Пловдив тази година. Спектакълът смело отваря вратата към света на страха, в който живеем и който ни пречи да се почустваме щастливи. Постановката напомня, че човешкия ум има силата да превръща мислите в реалност, отбелязват от екипа. От там допълват, че спектакълът не предлага рецепта за борба със страховете, а по-скоро ги извежда на светло.

Пансън Ким се занимава със съвременен танц от дете, а на 18-годишна възраст постъпва като студент по Изящни изкуства в Националния университет по изкуства в Корея (K-Arts) в Сеул, Южна Корея. Работил е с Жан-Клод Галота, Изток Ковач, Исмаел Иво, Laboratory Dance Project, Мина Ю, Еманюел Гат и Амала Диано. От 2010-а година създава редица съвременни танцови спектакли с международно участие и признание. Ким е изкушен от съкровените емоции, тънките струни на душевността и обмяната на енергии между хората, а център на работата му са мултидисциплинарни колаборации с международни творци от различни сфери.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase