Снимка: Bulgaria On Air

Театър "Българска армия" гостува в Македония с една от знаковите си постановки "Железният светилник", създадена по едноименния роман на Димитър Талев.

Инициативата се реализира под патронажа на МО и Министерството на културата на Република България съвместно с Министерството на културата на Република Македония. Спонсор е Фондация "Илия Камчев".

"Представления се проведоха в Македонския народен теарър в Скопие, в Охрид в Културен център "Григор Пърличев", в Народния театър в Битоля, в Щип. Преживяването беше невероятно.

Аз лично съм впечатлен от сградите, оборудването, организацията и отношението на хората. Навсякъде бяхме приети много добре", сподели в студиото на "България сутрин" по Bulgaria ON AIR директорът на театър "Българска армия" Мирослав Пашов.

Димитър Талев е един от най-четените български творци. Романът "Железният светилник" е първата част от неговата тетралогия, посветена на борбите за освобождение, за просвета и независима църква на българите от Македония в десетилетията преди Илинденското въстание.

Поради историческите повратности и доскоро доминиращия контекст в Република Македония Димитър Талев остава и до днес почти неизвестен в родния си край. Житейският му път и цялостното му творчество са сред ярките доказателства за общата история на двете държави.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase