Като не се справя с реформите, ще му поискаме оставката, казаха артистите. Снимка: архив, Булфото
Актьорите от Драматичен театър "Никола Вапцаров" в Благоевград се опълчиха на предложенията за промяна на Министерството на културата, които се оказват непосилни за театралните салони в провинцията.
 
В началото на месец февруари се чу за намерението на Министерството на културата да превърне в открити сцени без щатни трупи онези държавни музикални, оперни, куклени и драматични театри, които са на загуба в края на годината. Това намерение включва Операта в Стара Загора, театрите в Благоевград, Смолян, Кърджали, Велико Търново, Враца и ансамбъл "Филип Кутев".
 
Творците разпространиха отворено писмо, с което се обръщат не само към театралното съсловие, но и към цялото българско общество, защото смятат, че проблемите засягат всички.
 
От писмото се разбира, че изискванията  на Министерството на културата са непосилни за изпълнение за много от извънстоличните театри, тъй като не са съобразени със спецификите на регионите, които тези институции обслужват.
 
Актьорите считат, че няма как да се говори за равен старт и конкурентоспособност, когато се сравнява пазара на един театър от провинцията и такъв на "Раковска".
 
Проблемите в реформата не бяха взети предвид с години, което доведе до постепенно влизане в преразход на бюджета на театрите в Благоевград, Смолян, Кърджали, Враца, Велико Търново, операта в Стара Загора и ансамбъл "Филип Кутев", се посочва в отвореното писмо.
 
Авторите му изразяват също опасенията си от подготвяни изменения в закона за развитие и закрила на културата, на базата на които част от тези театри ще се преобразуват в открити или държавни сцени. Това според тях ще доведе "единствено и само до погубването на извънстоличните театри и трупи, както и достъпа до театър и изкуство на хората от много населени места в провинцията".
 
"Ние не сме срещу промяна, не сме срещу реформа, стига тя да е в полза на културата, на театрите, на публиката и да се намерят компетентни кадри, които да я проведат", пише още в отвореното писмо.
 
Актьорите от трупата на театъра заявяват, че ако за Министерството на културата тази задача е непосилна и не може да проведе адекватна политика, тогава те ще поискат оставката на министър Вежди Рашидов и заместник-министър Боил Банов.
 
 

Коментари Напиши коментар

16

Стар

преди 5 години

Заставам изцяло зад актьорите от благоевградския театър. Ако трябва някой да си ходи това са ГЕРБ и Тиквуняка, държава се управлява с икономика а не с кредити. А като има икономика в развитие ще има и за култура достатъчно, виждате че няма пари вече и за магистрали. Или време е да си ходят, осъзнай се българино за кого гласуваш!!!

15

Хаха

преди 5 години

Явно във форума има доста хора на държавна хранилка, защото повечето от тях са за данъците ни да отиват за артисти и режисьори не способно на напълнят театралните зали. Друго не виждам в случая, че да подкрепят плащането на заплати, които не са изкарани с труд и пот на челото. Макар и под светлините на прожелторите

14

ШибиРиби

преди 5 години

Когато спрат кранчето на политиците да врътнат и другите кранчета. Така на парче обсерватории, опери, театри и училища да закриват докато тюфлеците се плацикат във бирени фонтани из Брюксел и Женева аре баста