Райна Кабаиванска. Снимка: Булфото

На този свят изкуството струва скъпо. Това сподели на пресконференция оперната прима Райна Кабаиванска. Поводът за срещата с нея е 13-тият майскорски клас, който тя подготвя. Тези от учениците й, които се представят най-добре по време на концерта в Софийската опера и балет на 20 септември, ще получат стипендии, с които да продължат обучението си в оперното изкуство.

Оперната прима, която от години живее в Италия коментира, че кариерата се гради с години, а не е бляскава като метеор, който после бързо изгасва. Самото пеене е сложен процес, който се изгражда предимно с много работа. Кабаиванска си припомни времето, когато самата тя е започнала своята кариера в оперното изкуство: „Спомням си през годините, когато бях млада – 1960-та, имахме само едно радио. Слушахме много опера и симфонична музика. С телевизията нещата се промениха, а с компютрите – съвсем. Днес трябва да се борим за операта, за младите, да могат те да пеят и да стъпят на сцената.”

Тя определи и какви точно млади хора имат шанс да получат стипендия след нейния майсторски клас. „ Стипендиите ги давам на деца, които ще имат шанс да направят кариера. Толкова е широк пазара днес, че по някакъв начин е добре да се поддържат тези, които имат заряд. Талант! Това значи – инстинкт, глас и външност. Да си хубав, тънък и артистичен, и надарен, и да пееш вярно. Ние сме винаги на фронта, допълни Кабаиванска.
Райна Кабаиванска представи новите попълнения в нейния 13 майсторски глас, като обобщи, че тези, които ще спечелят стипендии, ще зависят от изпълненията им на самия концерт на 20 септември: „Един артист се разбира, че е такъв единствено, когато е на сцена.”

Всичките й студенти определиха като необикновено преживяване работата с Райна Кабаиванска, която им е преподавател не само в пеенето, но и в живота. Един от участниците в сегашния курс - италианецът Пиетро ди Бианко, съобщи, че е одобрен на прослушване в Софийската опера преди дни за роля в "Пепеляшка" от Росини.

Това е и ключът към успеха - ако даваш, и взимаш. "Понякога и лоши хора правят забележителна кариера в изкуството, защото са силни характери и това им помага, но не са щастливи", каза примата в отговор на въпрос. "При мен всичко ставаше естествено. Никога не съм била фанатик на кариерата. Може би това ме е спасило и затова сега съм, как дакажа, нормална. А имам и колеги, които влизат в лудница", допълни тя.

На срещата стана ясно, че Райна Кабаиванска замисля концерт със свои ученици, който да е под формата на мюзикъл. Проектът ще се осъществи вероятно идната година, каза днес пред репортери оперната прима. Тя е у нас за 13-ия си майсторски клас в НБУ, който ще завърши с галаконцерт в на 20 септември с нейното специално участие. "Вече на 60 години реших да правя мюзикъл - "Жената в тъмното"от Курт Вайл. Направихме го в Италия с американския диригент Стивън Меркуцио. Той ще дирижира и планирания концерт с американска музика", каза Кабаиванска.

По време на пресконференцията примата получи и награда „Бялата лястовица” от „Господари на ефира”. Самата Кабаиванска сподели, че не отдава голямо значение на наградите, но обеща, че този приз ще го постави в стаята на своя внук, който днес е станал първокласник.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase