Снимка: БГНЕС

Началото на юни бележи старта на летния сезон по морето у нас. Макар и заради хладното все още време плажуващите да не са много, то на плажа във Варна има доста заети места, макар и не под чадърите.

Шести ден на един от плажовете във Варна работи спасителят Петър Ценов. Започва работа в 8 часа и не напуска поста си до 18.00 часа. От неделя е сложил червения флаг, което означава забранено влизането в морето и най-вероятно ще остане така до края на седмицата, заради източния вятър 5-6 метра в секунда, казва той пред БНР.

Мъжът е спасител на плажа от 8 години и признава, че в края на сезона винаги се зарича повече да не е спасител, но признава, че обича морето и като наближи лятото променя решението си.

Проблемите, обаче, не се променят с новия летен сезон, а си остават същите, разказва Ценов пред националното радио.

Наред с всички проблеми на плажа, тази година той се сблъсква и с още един странен проблем - бездомните кучета, които го нападат сутрин. Подава сигнал и на спешния телефон 112, но вече втори ден няма реакция от общински власти или други отговорни лица, които да вземат отношение за премахването на бездомните кучета от плажовете.

Има алергични хора, а кучетата лягат по хавлиите и не само това, възмущава се Петър Ценов. Както има забрана за домашните любимци да не бъдат водени на плажа, така трябва да е и за бездомните кучета, категоричен е спасителят, макар че е свидетел и на нарушители собственици на домашните четириноги.

"Трябва да има и полиция на плажа, категоричен е още той. Проблемът с невъзпитаните плажуващи също е всяка година – не спазват флаговата сигнализация, обиждат спасителите и дори налитат на бой, когато са употребили алкохол", разказа Петър Ценов.
 

Коментари Напиши коментар

10

Анонимен

преди 3 месеца

Да обичаш морето и да си спасител са две коренно различни неща. Спасителите у нас са мързеливи пъдари. И болшинството нямат и понятие от морето, защото са се учили в басейна ...

9

Анонимен

преди 3 месеца

Лично съм снимал как се е подпрял на сянка с гръб към морето.

8

Бре

преди 3 месеца

Аман от полицейщина по нашите плажове. Сложат червено знаме и дремят пред таблета. Убиват бизнеса, как друг другите близки морета не са толкова опасни и мога да плувам с часове навътре? На нашето Черноморие не стъпвам. А това да се жалваш, че трябва да работиш, просто нямам думи. Сам си е избрал това.