Снимка БГНЕС

Безсимптомно сърдечно заболяване е причинило смъртта на 27-годишната Елисавета Станева в УМБАЛ "Свети Георги" в средата на май.

Това е заключението от извършената аутопсия на младата жена, вписано в резултатите от обстойната вътрешна проверка по случая, съобщиха в официална позиция от лечебното заведение.

Проверката започна, след като майката на Елисавета обвини в медиите лекарите, че дъщеря й е издъхнала в болничната стая в присъствието единствено на санитарка и не й е била оказана адекватна медицинска помощ.

27-годишната жена почина на 14 май в 12.45 часа в Клиниката по инфекциозни болести, където няколко дни по-рано е била приета с температура и болки.

Пациентката се е повлиявала много добре от назначената терапия с видимо подобрени показатели при контролните изследвания и в добро общо състояние, включително на следобедната визитация на 14 май в 17:20 часа, твърдят от болницата. В становището се казва, че когато половин час жената припаднала, дежурната санитарка веднага е сигнализирала дежурните лекар и медицинска сестра.

"Своевременно се е отзовал и повиканият лекарски екип от Клиника по анестезиология и интензивно лечение, като се е присъединил към извършването на реанимационните действия (по протокол)", пишат от лечебното заведение.

"Лекарската контролна комисия към УМБАЛ „Свети Георги“ е приела, че причината за смъртта на Елисавета Павлова Станева категорично не е токсикоинфекциозния синдром, който е адекватно лекуван, контролиран и овладян във времето. Не са установени нарушения на лечебно-диагностичния процес от страна на лекарите от Отделение по спешна медицина, Клиника по инфекциозни болести и Клиника по анестезиология и интензивно лечение", се казва в документа.

Комисията е приела, че най-вероятната причина за смъртта е съществуващата, но недоказана до този момент сърдечна патология. "Същата се потвърждава от резултатите на извършената патолого-анатомична аутопсия, която установява „Рестриктивна кардиомиопатия – ендомиокардна фиброза на лява сърдечна камера“, пишат от болницата.

Тиреодитът на Хашимото, от който е известно, че е боледувала Елисавета от години, без да е спазвала назначеното ѝ лечение (по нейни твърдения), е посочен като фоново заболяване. То обаче е утежнило протичането на скрита коморбидност – кардиомиопатия.

Решаващо за фаталния изход се оказва именно придружаващото безсимптомно заболяване, за което пациентката не е имала причина да търси преди това лекар, особено предвид младата й възраст, категорични са от УМБАЛ "Свети Георги".
 

Коментари Напиши коментар

27

Лекар ихтиманец

преди 1 месец

Файзер!

26

Анонимен

преди 3 месеца

Другата страна там ли е била оказвала ли е първа помощ просто питам ?

25

Анонимен

преди 3 месеца

Не само лекарите никой не харесва умните образованите и възпитаните хора.