Снимка: Bulgaria ON AIR

120 години празник на розата отбелязват днес в Казанлъшкия регион. Розоберът започна още през май, а кулминацията на тържествата е утре.

Долината на розите в Казанлъшко всяка година привлича хиляди туристи - и български, и чуждестранни. Въпреки технологиите, маслодайната роза, тежаща едва 2 грама, се бере на ръка.

Розоберът започва рано сутрин в 4 часа и обикновено трае докъм 10 часа. За производството на 1 кг розово масло са необходими средно между 3000 и 6000 кг розов цвят.

"За поредна година пресъздаваме този обичай на розобера по максимално автентичния начин, както едно време се е брал - хората, облечени в автентични носии", сподели един от берачите.

Непосредствено след розобера започва розоваренето, при което се извлича специфичното масло. Казаните се зареждат с пресния розов цвят и вода. Розата трябва да е хубаво разцъфнала, за да се извлече максималното количество от етеричното масло, което е основна част за продуктите на някои от най-известните в света марки парфюми.

Богата програма от културни събитие има в Казанлък, а вечерта на площад "Севтополис" ще се проведе Международен фолклорен фестивал.

Вижте повече в репортажа на Теодора Георгиева по Bulgaria ON AIR.

Коментари Напиши коментар

13

Анонимен

преди 3 месеца

Наздраве!

12

Анонимен

преди 3 месеца

Да пием по кафе!

11

Анонимен

преди 3 месеца

10 до 9