Снимка: БГНЕС

Нашата продукция в момента стои на складове или сме принудени да продаваме на безценица, разказа Спас Милушев, един от организаторите на протеста.

„Украинското зърно се вкарва на цена от 0,30 стотинки. В същото време цените на торовете и препаратите за обработка у нас са скъпи и подобни цени не могат да покрият разходите ни. Затова сме принудени да продаваме под себестойност", посочи още Милушев, който обработва около 3 хиляди декара земя в района на селата Червен брег и Крайници.

"Имам и сто дойни крави. В животновъдството положението също е отчайващо. Плащам по 4 хиляди лева за електричество за кравефермата, докато преди цената беше около 1000 лева. Вносът на месо и яйца също подбива цените. Бизнесът ни е застрашен от фалит и сме на ръба на оцеляването", разказа още Милушев.

В района има предимно малки и средни производители, около 60 души.

„Днес правим една малка демонстрация, с която се обръщаме към управляващите да се забрани вносът и коридорите на солидарност – да не се внася зърно, за да запазим бизнеса си. Настояваме и за спешни компенсации за пропуснатите ползи", заяви той.

Протестът тръгна днес от района на Бинека на входа на Дупница от Кюстендил, след което продължи към с. Дяково, преминавайки по автомагистрала „Струма“, обърна се и спря при с. Пиперево, на отбивка на магистралата.

„Няма да затваряме движението, за да не пречим на останалите хора, това е само демонстрация. Ако обаче не бъдат взети спешни мерки, ще бъдем принудени да протестираме и чрез затваряне на пътища“, казаха още протестиращите.

Коментари Напиши коментар

13

ano

преди 2 месеца

Za problema sus zurnoto v bg. hliaba ot pred posle stokata ,bg.-tradicii.nali !

12

ano

преди 2 месеца

Kakto tradiciite ,Purvo se slaga hliaba na masata (koito reshi da kupi purvo shte sikupi hliab) posle drugoto , ivse pak da spazim tradiciite ,nali ! ot hliab nagore (da ostavim drebnite) purvo e hliaba ,slagatego predi stokata ; bg .tradicii nali ;

11

Анонимен

преди 2 месеца

Преди 20 години местния земеделец поддържаше селската фурна, "плащаше" годишната рента в хляб, олио, сирене... После видя че далаверата е да вземаш субсидии - делиш на 3 :за собственика, за обработка и за ново бентли, а добивът ти е за джолни