Снимка: Летище Варна

Летище "Варна" започва сезон "Лято 2023" с богато разнообразие от дестинации, съобщиха от пресслужбата на концесионера на аеропорта "Фрапорт Туин Стар Еърпорт Мениджмънт" АД. След рекордния брой от 18 маршрута на летището през зимния период, очакванията са за ръст на трафика през лятото спрямо миналата година и богато разнообразие от атрактивни дестинации. От летището съобщиха за БТА, че през летния сезон ще има пет нови дестинации, като много голям е броят и на възобновените маршрути.

От 1 май националният авиопревозвач "България ер" увеличава честотата на полетите си от София до Варна, като през делничните дни ще изпълнява три полета на ден, а в събота и неделя - по два.

Всичките 16 маршрута, които "Уиз еър" (Wizz Air) изпълняваше през зимата, ще продължат да бъдат обслужвани и през летния сезон. От тях 8 са германски, а останалите включват Виена (Австрия), Лондон "Лутън" и Ливърпул (Великобритания), Прага (Чехия), Ларнака (Кипър), "Шарлероа"  (Белгия), Айндховен (Нидерландия) и Тел Авив (Израел).

"Райънеър" (Ryanair) ще продължи да изпълнява полети от Виена до Варна и през летния сезон без прекъсване, а на 26 март нискотарифната авиокомпания подновява полетите си от София до Варна 2 пъти седмично. В допълнение, през този сезон авиопревозвачът добавя 3 нови маршрута до Варна -  от Вилнюс (Литва) и Катовице (Полша), които започват в началото на юни, както и Краков (Полша) от началото на юли, като за първи път този сезон ще има редовни полети по този маршрут.

От 27 март "Търкиш еърлайнс" (Turkish Airlines) увеличава честотата по маршрута Истанбул-Варна, като от 5 полета на седмица, вече ще изпълнява по 9.

От същата дата "Остриън еърлайнс" (Austrian Airlines) ще изпълняват полети, свързващи Варна с Виена 6 пъти седмично, а от 10 април полетите ще се извършват ежедневно. Нискотарифната авиокомпания "изиДжет" (easyJet) също подновява полетите от Берлин до Варна на 30 март, а през летния сезон ще изпълнява и редовни полети от Лондон "Гетуик" до Варна.

Друга нискотарифна компания – "Волотеа" (Volotea), след открития през миналата година маршрут от френския град Лил, през тази ще има полети и от Нант.

"Юроуингс дискавър" (Eurowings Discover) отново ще изпълнява полети по маршрута Франкфурт – Варна от края на април, с което пътниците на варненското летище ще имат още една възможност да правят връзки с други дестинации, до които авиокомпаниите от групата на "Луфтханза" (Lufthansa) имат полети.

На 5 юни "Еър Сърбия" (Air Serbia) започва директни полети от Белград до Варна, 4 пъти седмично и по този начин ще дава възможност да се правят връзки с много други дестинации, до които авиокомпанията изпълнява редовни полети в Европа, Америка и Русия. Сръбският национален авиопревозвач не извършваше тези полети от 2016 г.
През тази година за първи път авиокомпания "Азур еър Украйна" (Azur Air Ukraine) ще изпълнява полети до Варна от 2 полски града - Варшава и Катовице, а друга нова авиокомпания - "Аркиа" (Arkia) ще изпълнява полети от Тел Авив. През 2023 г. ще бъдат извършвани полети и от новото летище "Радом" във Варшава. За първи път това лято летището ще има комбиниран маршрут от чартърни полети от Карлови Вари и Пардубице, Чехия.

Чартърите от Германия през тази година започват в първата половина на май.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase