Снимка: Bulgaria ON AIR

С наближаването на Великден се извършват масови проверки на яйцата от БАБХ.

"БАБХ следи преди Великден и пазара на яйца, и пазара на агнешко месо и козунаци. За около 10 дни в България са влезли точно 2 608 200 яйца с произход Украйна. Яйцата са от одобрен украински производител, влизат с необходимите сертификати. Придружени са с всички необходими документи, имат изследвания в Украйна, но БАБХ, за да гарантира на българския потребител безопасността на тези яйца, взе повторни проби", заяви експертът от БАБХ д-р Любомир Кулински в студиото на "България сутрин".

Той уточни, че яйцата са изследвани за радиоактивност, остатъци от тежки метали, остатъци от ветеринарномедицински препарати, а резултатите са абсолютно отрицателни. "Тези яйца не са опасни в никаква степен за българския консуматор", категоричен е д-р Кулински.

Гостът подчерта, че България е достатъчно голям производител както на птиче месо, така и на яйца, и българските производители съвсем спокойно могат да захранват сами пазара ни, но предположи, че в този случай има търговски цели и други взаимоотношения.

"БАБХ следи положението и абсолютно всички пратки, независимо откъде идват, ще бъдат проверявани и документално, и физически", изтъкна д-р Кулински пред Bulgaria ON AIR.

Той даде сведения за какво следят от БАБХ при проверките на яйцата: "Първият и основен въпрос е произходът на яйцата. Ние изискваме всички документи за т. нар. проследяемост на храната. Яйцата трябва да идват от одобрен производител, ако са от ЕС, и от производител, който е одобрен за търговия с ЕС, ако са от трета държава, както е в случая с Украйна. Второто нещо, за което следим, е етикеровката и маркирането на яйцата. Третото важно нещо е срокът на годност".

Д-р Кулински обясни, че яйцата имат 28 дни срок на годност от датата на снасянето и не е задължително да се съхраняват в хладилни условия. Когато времето е подходящо, те могат да се съхраняват и на стайна температура, единственото изискване е върху тях да не попада пряка слънчева светлина.

"Лично аз в магазина следя, разбира се, цените, но и маркировката на продукта, и за мен той би трябвало да е с българска маркировка BG. Вероятно ще има някакъв внос на агнешко месо. В последните 1-2 години основно охладеното агнешко месо влиза от Македония, много малко от Румъния. Що се отнася до дълбоко замразено агнешко месо, там обемите не са огромни, основните вносители в Европа, както и в България, са Нова Зеландия и Австралия", разясни д-р Кулински.

По думите му в България се продава най-вече охладено агнешко месо, защото българинът няма навик да купува замразено месо и предпочита прясното. За потребителите д-р Кулински уточни, че охладеното агнешко месо е с характерен сиво-бял цвят, а печатът на него гарантира, че е преминал през одобрена кланица и върху него е извършен ветеринарен контрол.

Гледайте видеото с целия разговор.

Коментари Напиши коментар

31

Watch

преди 2 месеца

бе печат всеки може да ти сложи.... въобще не го гледам дали е син печата. отивам директно от някой дето си отглежда и го колят пред мен . това е , а не измислените бг( я от полша ,я от турция) агънца по магазините.

30

Анонимен

преди 2 месеца

Аграрното ни стопанство е на ниво отпреди хилядолетия. Да сте чували за цикличните периоди на слънчеви изригвания и междупланетарни влияния ? Периодични суши, повишени температури или застудявания, които са траяли с години, през хилядолетната история на човечеството ? Докога ще разчитаме на това, че Господ е българин ? Холандците защо са заляли Европа с храни ? От 30 години университетите им имат производствени бази и внедряват електроника и роботика в аграрния сектор !

29

Анонимен

преди 2 месеца

BG,aganca malko poizmrqxa,blagodaenie na Makedskia viros,taka 4e taq godina 6 qdte pak 6 qdete vnosni