Агенцията по заетостта започва нов прием на заявления от родители и безработни лица за безплатни детегледачи, съобщи Bulgaria ON AIR.

Целта на проекта е да се подпомогнат родителите, които искат да се върнат на работа, но децата им не са записани на детска градина или ясла.

Още по темата

По думите на Женя Тачева от Агенцията по заетостта "в проекта могат да се включат родители, чиито деца са от 0 до 5 години, включително, които не са записани в детско учебно заведение и които към момента на включване са на служебно трудово правоотношение, самоосигуряват се или са самостоятелни заети лица, но ползват отпуск да гледат деца". Тя отбеляза, че другата група родители са многодетни или самотни такива, чиито деца са от 0 до 12 години и трябва да посещават учебно заведение. Третата група са безработните, които трябва да са регистрирани в бюрото по труда.

За детегледачи по "Родители в заетост" могат да кандидатстват безработни, които не получават пенсия за осигурителен стаж и възраст. Родителите сами избират детегледачите, одобрени от Агенцията по заетостта.

"Договорът за детегледачите е за 18 месеца, получават за 8 часа МРЗ и осигурителни вноски", коментира още Тачева.

Коментари Напиши коментар

8

Alex

преди 2 месеца

Забрави за батенберговите си саби и монетите от едно време. Всичко ще изчезне :)

7

Анонимен

преди 2 месеца

8 часа за МРЗ? Представям си какви ще са кандидатките. И родителите трябва да някъде на 6 часа, за да може да се спази работното време на детегледачката. Направо наплив и от двете страни.

6

Педе

преди 2 месеца

Рас седи си у вас