Ние не искаме дерогация от ЕК, тъй като това е право на националните правителства да решават в кои случаи те се нуждаят от такова изключение. Прави се единствено уведомление до комисията и до другите страни.

Това заяви ядреният физик проф. Георги Касчиев в ефира на Bulgaria ON AIR по дерогацията от Брюксел за внасяне на части от Русия за АЕЦ "Козлодуй". Той обясни регламент 883, който е въведен още от 2014 година при агресията на Русия срещу Крим.

Още по темата

"Многократно е попълван с нови клаузи. Последно през декември месец, когато влезнаха всички изделия от желязо и стомана, които се внасят от Руската федерация. Ако погледнем всеки блок на АЕЦ "Козлодуй", има близо 49 000 тона оборудване. 95 % от тях са метални. Веднага се оказват, че договорите, които са подписани, попадат в тези санкции. Стана наложително централата да изготви такъв списък, който се отнася единствено за договорите, които са вече подписани и изтичат тази година, следващата или по-следващата година", допълни проф. Касчиев.

С решение, което взе правителството, ще одобряват само вече сключени договори, като например за резервни части или услуги, които няма откъде да получим, посочи ядреният физик.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase