Ние не искаме дерогация от ЕК, тъй като това е право на националните правителства да решават в кои случаи те се нуждаят от такова изключение. Прави се единствено уведомление до комисията и до другите страни.

Това заяви ядреният физик проф. Георги Касчиев в ефира на Bulgaria ON AIR по дерогацията от Брюксел за внасяне на части от Русия за АЕЦ "Козлодуй". Той обясни регламент 883, който е въведен още от 2014 година при агресията на Русия срещу Крим.

Още по темата

"Многократно е попълван с нови клаузи. Последно през декември месец, когато влезнаха всички изделия от желязо и стомана, които се внасят от Руската федерация. Ако погледнем всеки блок на АЕЦ "Козлодуй", има близо 49 000 тона оборудване. 95 % от тях са метални. Веднага се оказват, че договорите, които са подписани, попадат в тези санкции. Стана наложително централата да изготви такъв списък, който се отнася единствено за договорите, които са вече подписани и изтичат тази година, следващата или по-следващата година", допълни проф. Касчиев.

С решение, което взе правителството, ще одобряват само вече сключени договори, като например за резервни части или услуги, които няма откъде да получим, посочи ядреният физик.

Коментари Напиши коментар

28

Анонимен

преди 2 месеца

Още един дженджер. Когато цяла Европа отваря стари и строй нови. Само нашите д.... Ци дрънкат че не ни трябват нови.

27

Анонимен

преди 2 месеца

До 27: Русия е взимала ядрените отпадъци от Козлодуй? Сериозно ли? Докажете го. "Някой умишлено ни избива"? Наистина ли? Нашата държава е това, което ние правим от нея. Нека не прехвърляме отговорността върху другите.

26

Анонимен

преди 2 месеца

До 26: 1944 год страните от източния блок не са се ориентирали към партньорство със СССР. Тези страни бяха окупирани от СССР. Частната собственост на милиони хора беше отнета. Ако някой се противеше - беше бит и хвърлям по затворите. Забраниха на хората да пътуват по света. Затваряха ги, биеха ги, убиваха ги ако го правеха. Държаха ни неинформирани. Изостанахме от света. Достойнството на Човека беше унизено. Всички закони се определяха от СССР. Човешките права не съществуваха.