Снимка: БГНЕС

Комисията за защита на конкуренцията извършва няколко внезапни проверки в офисите на дружества и техни сдружения, свързани с производството и търговията на основни хранителни стоки в страната, съобщи Bulgaria ON AIR.

Проверките са предприети в рамките на три образувани производства, с които КЗК се самосезира за установяване наличието на нарушения срещу множество участници на всички нива на дистрибуция в хранителния сектор и техни обединения, под формата на забранени споразумения и/или решения на сдружения на предприятия.

В рамките на постоянния мониторинг на пазарите на производство и търговия с хранителни продукти, който Комисията извършва, се наблюдава значително увеличение на цените на бързооборотните стоки, определяни като основни, което особено осезаемо засяга интересите на българските потребители.

Още по темата

КЗК извърши икономически анализ на пазарната ситуация, който безспорно установи, че значителният ценови ръст на хранителните продукти на едро и на дребно не намира пазарна обосновка в разходите на производителите и другите участници във веригата за дистрибуция, като за целта, Комисията сравни волатилността при стойностите на основните ценообразуващи фактори за съответния период.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase