Снимка: БГНЕС

Потребителите на ток в ЕС ще получат нови права, които ще им позволят да сключват договори на фиксирани цени, а в същото време да имат по няколко или комбинирани договори. Благодарение на по-големия избор, ползвателите ще имат възможност за защита чрез дългосрочно гарантирани цени да се защитят от внезапните ценови шокове.Тези промени се съдържат в предложената от Европейската комисия промяна на структурата на пазара на тока, съобщи Нова.

Енергийният експерт Иван Хиновски определи новата енергийна политика като помъдряла.

Още по темата
"Това ще доведе до успокояване на енергийните пазари. Този нов модел не променя радикално пазарния модел на Европа, но ще доведе до създаване на условия на дългосрочни инвестиции. Основният проблем са краткосрочните договори", смята той.

ЕС постигна споразумение за ограничаване на енергийното потребление с 11,7% до 2030 г.

По думите му битовите потребители на свободния пазар е политическо решение на ЕК, което България отлага. "Свободният пазар дава чувството за обективност при определяне на цените. От това, че се налагат по-високи цени на електроенергията, на един бъдещ регулиран пазар ще бъдем защитени, защото ще знаем каква ще е цената месеци напред. До актуализация на нормативната уредба, не очаквам промяна в цените на тока и парното", заяви Хиновски.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase