Снимка: Летище Бургас

Българските летища в Бургас и Варна общо са отчели 96 833 души, пристигнали или отпътували от страната ни през януари 2023 г. В сравнение със същия месец на 2022 г. пътникопотокът от родните черноморски летища е скочил с 65,7 на сто, което е и най-големият подобен ръст сред дружествата, които управлява германският авиооператор "Фрапорт" (Fraport), предаде БТА като се позова на ДПА.

Междувременно лондонското летище Хийтроу се "завръща към най-доброто си състояние", след като през януари е отбелязало най-натовареното начало на годината отпреди пандемията, заяви Джон Холанд-Кей, ръководител на най-голямото британско летище.

Повече от 5,4 милиона пътници са преминали през Хийтроу през януари достигайки нива невиждани от началото на 2020 г.

Удовлетвореността на пътниците от въздушните пътувания вече се е върнало или дори е надскочило нивата отпреди пандемията от КОВИД-19. През януари 97 на сто от пътниците са чакали по-малко от 10 минути процедурите по сигурността, пише още в съобщение, разпространено от летището.

Летище Франкфурт е регистрирало почти 3,7 милиона пътници през януари.

Все пак това е представлявало спад в сравнение с обичайно силния за въздушни пътувания празничен декември, когато близо 4 милиона души използваха услугите на летището.

В сравнение с предпандемичните нива от януари 2019 г., през януари 2023 г. пътникопотокът е останал с 21,3 на сто по-слаб. През последния месец на миналата година обаче трафик е бил само с 18,4 на сто по-нисък спрямо същия месец на 2019 г.

Броят на хората, пътуващи през най-натовареното летище в Германия почти се удвои - до около 48,9 милиона през 2022 г. на годишна основа, но все още остава под 70-те милиона пътници избрали Франкфуртското летище през 2019 г.

През януари летище Франкфурт е отбелязало значителен спад при операциите, свързани с карго товари. Обработени са били 138 457 тона подобни товари, включително въздушна поща, което е било с 19,4 на сто по-малко, отколкото през същия месец година по-рано.

Междувременно международното портфолио на "Фрапорт" също е продължило да расте. Летище Любляна в Словения е обслужило 57 912 пътници през януари, което е отговаряло на годишен ръст с 54 на сто. Бразилските летища Форталеза и Порто Алегре, също част от групата, са имали 1,1 милиона пътници, или с 3 на сто по-малко пътници. Летището в Лима, Перу, е регистрирало около 1,6 милиона пътници през януари (+27,1 на сто). За същия период броят на пътниците на турското летище Анталия нарасна до 910 597 души (+38,2 на сто).

На 14-те гръцки регионални летища, обслужвани от "Фрапорт", броят на пътниците нарасна до 596 129, което е увеличение с 61,1 на сто в сравнение с миналогодишния януари. /БТА, Илиян Цвейн/

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase