Снимка: БГНЕС

Днес предстоят няколко секторни протеста.  Искат се 30% ръст на заплатите. 8000 от 12 000 служители на "Български пощи" са се подписали за ефективна стачка. Между 715 и 930 лева е заплатата на 2/3 от тях. Искаме между 150 и 200 лева ръст. Във ВиК сектора много оператори са пред фалит, от години той е недофинансиран. Заплатите са между 800 и 1000 лева, става дума за 10 000 човека. Това каза за Нова Нюз Любослав Костов, главен икономист на КНСБ.

По думите му в средното образование също има финансови притеснения.

Още по темата
"Все повече и повече сектори излизат ''на червено" и ще се решат на протест, да няма нов бюджет беше голяма грешка. Исканията са към служебния кабинет - да подготви бюджет за 2023 г. и още с първите дни на новия парламент, да бъде внесен. Предполагам, че това ще се случи през май, със задна дата всичко ще се актуализира. Бюджетната процедура 2020-2024 г. е започнала преди седмица. Още нямаме приет Закон за бюджета за 2023 г. Ако ни поканят, още утре ще обсъдим конкретните си искания по сектори и отрасли", заяви той.

Според него дори да не се внася бюджет това пак е вид политика. "Протестите ще продължат дори да осъществим среща. Работим добре с министъра на финансите, но тя няма правомощия на редовен министър", обясни Костов. И допълни, че ръстът на доходите е задължителен.

Коментари Напиши коментар

1

ДОЛУПЪПЪБЪКЭПЪДЭБЭ

преди 3 месеца

Промяната българи е тук вече 3 год нали това искахте