Снимка: БГНЕС

Един от основните проблеми пред бизнеса в България е липсата на работна ръка.

Още по темата
Това каза пред журналисти в Стара Загора председателят на Управителния съвет на Асоциацията на индустриалния капитал в България (АИКБ) Васил Велев. От думите му стана ясно, че най-сериозно това се усеща в секторите строителство и промишленост. "Това не е проблем отскоро и ще е за дълго", смята той, съобщи БТА.

Велев допълни, че годишно се пенсионират с 50 000 души повече, отколкото влизат в пазара на труда. Според него възможност за намиране на работна ръка би била оптимизация на административните структури. "Имаме държавна и общинска администрация, колкото да управляваме цял свят", каза още той.

 Велев коментира и приетото решение от Народното събрание размерът на минималната работна заплата да бъде 50 на сто от средното брутно възнаграждение. "Това решение е неправилно за страната и за хората, и ще го оспорваме по съответния ред. Смятаме, че минималната работна заплата трябва да се договаря между партньорите, всъщност Народното събрание иззе функциите на Тристранния съвет, и да се отчитат много повече показатели", обясни още той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase