Снимка: Bulgaria ON AIR

Природозащитници поискаха президентът Румен Радев да наложи вето върху Закона за горите. Според протестиращите са приети редица спорни текстове, които узаконяват незаконни сечи и са в полза на частни ловни интереси.

"Основната задача на промените за Закона за горите бяха да се въведе по-справедлива и по-прозрачна система за осигуряване на дървата за огрев. Това беше проблем тази година. В Народното събрание бяха внесени доста поправки, които излизаха извън първоначалния обхват. Част от поправките бяха съвсем притеснителни, тъй като позволяха строителство на писти, съоръжения, без изключване на горския фонд. Поправките планират сеч извън планираното и предвиденото", каза експертът по "Политики и биоразнообразие" във WWF България Катерина Раковска в "България сутрин".

По думите ѝ изключения трябва да има, но въпросът е в кои случаи може да се ползват те.

"Другият проблемен момент е със сечите на немаркирани дървета в изключителни случаи. Понякога с цел потушаване на горски пожар се правят горски просеки, тогава минава един булдозер и събаря всичко по пътя си. В този случай трябва да е възможно това. Нашето възражение е срещу това, че вместо да се ограничи тази възможност за вече възникнали ситуации, те го отвориха и за евентуални бъдещи опасности", допълни Раковска в ефира на Bulgaria ON AIR.

Според нея по този начин вратата се отваря широко за индивидуална преценка: "Нарушава се редът в горите, нашите организации от много години настояваме за ред и устойчиво управление."

Раковска поясни, че искат частично вето върху текстовете, които те смятат за притеснителни.

"Ситуацията е объркана. За нас е важно обществото да е запознато с тези проблеми, за да може когато вече имаме парламент, да се работи", добави експертът.

Гледайте целия разговор във видеото.

Коментари Напиши коментар

22

Киро

преди 1 месец

Усещат как губят още една опция за зелен рекет

21

Ася

преди 1 месец

Зеленичките пак се възпалиха

20

Цвети

преди 1 месец

До ВелинаЕстествено, гледат си интереса.