Преди ден обявиха частично бедствено положение в селата Богдан и Каравелово. Причината е, че през последните две седмици нивото на водата в реките, които преминават през селата, се е повишило значително. Това докара на местните жители жестоките спомени от големите наводнения в района в началото на септември.

"Нощта при нас мина напрегнато и в очакване да намалеят количествата валежи, евентуално да спадне нивото на реката ни. Притеснения винаги има, но ще се опитаме максимално бързо да изчистим довлечените наноси и пръст", каза кметът на село Богдан - Христо Иванов за "България сутрин".

Той подчерта, че верижните машини вече са на място и всеки момент ще започнат почистване.

"Голяма част от хората обитават домовете си, за ремонтни дейности е още рано да се говори, тъй като влагата по къщите е доста сериозна и не позволява никакви строителни дейности, въпреки че някои хора започнаха такива. Сега мерките бяха адекватни и бяха взети навреме, ситуацията е такава, че малко над селото има места, които са засипани с огромно количество пясък", допълни Иванов в ефира на Bulgaria ON AIR.

По думите му рано или късно този пясък ще премине през коритото на тяхната река.

Христо Иванов поясни, че в момента хранителни доставки и такива на вода няма, тъй като няма и толкова голяма нужда: "Възстановено е водоснабдяването на селото. Имаме годна питейна вода."

Гледайте целия разговор във видеото

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase