Снимка: БГНЕС

„Има практика в чужбина бакшишът да бъде добавен към сметката в ресторантите. Тогава тези пари може да бъдат обложени. Когато държавата наложи законово всички, които влизат в заведенията, да дават 10% - тогава е възможно“, коментира пред bTV Ричард Алибегов, председател на Българската асоциация на заведенията.

„В България НАП приема бакшиша като кражба.

Още по темата
Вие плащате с карта в заведение 60 лева – доволен сте от обслужващия персонал и искате да оставите 10 лева. Ние ви издаваме фискален бон за вашата консумация за 50 лева, а от устройството, по което вие плащате, излиза бележка за 60 лева. Тези 10 лева НАП ги смята за нереализиран оборот и кражба от фиска, а заведението да бъде запечатано за 30 дни“, уточни той.

Според него легализирането на оставянето на бакшиш е нещо хубаво, но той трябва да бъде необлагаем.

Коментари Напиши коментар

80

Доган

преди 3 месеца

Това не е ли оня Алибегов дето се дереше за КОВИД мерките преди година-две? До Бакшиша на обикновенните сервитьори ли облегнахте бе смешници.Тоя некъпан замазан и нечистоплътен ревльо се аргументира с тезата-обикновенния сервитьор при кандидадстване за кредит да може да представи и бакшишите.....абе аланкоолу тези тези ги разправяй пред баба ти Станка от с.Горно Нанадолнище......Що не легализираме със Закон и "бакшишите" за Държавните служители и Дупетатите- пък тогава за обикновените сервитьори

79

Мен

преди 4 месеца

Не, не - идеята на Алибегов е изобщо да не плаща заплати на своя персонал. Те да получават парите си от клиентите. А когато наема нови служители да им обяснява, как няма да получават заплата, но ще бъдат доволни, защото бакшиша е задължителен и видите ли "по пари ще ходят".

78

Tip

преди 4 месеца

Ще дам бакшиш на чист и спретнат, професионално обучен сервитьор, който е любезен и знае как да работи. На суль@ и пуль@ дето се почесва, влачи крака, на мърл***т@ с гнусен селски маникюр и не знае каква е разликата между Pinot Noir и Pinot Gridjio - НЕ! На Ричи ще му хвърля шепа жълти стотинки за *** и шампоан, да си по измие гнусната коса.