Снимка: БГНЕС, архив

Нивата на реките на територията на област Кърджали продължават да са по-високи от обичайното вследствие на падналите през последните две денонощия количества дъжд, заяви за БТА областният управител на Кърджали Даниел Делчев.

По думите му няма данни за излезли от коритата си реки, както и за залети помпени станции или критична инфраструктура около тях.

Делчев обясни, че има регистрирано едно преливане на река – река Арда е заляла моста за с. Китница в община Ардино. Съоръжението е единствен път за шест населени места – Русалско, Любино, Латинка, Аврамово, Песнопой и Сполука, и заради заливането му в родопската община от вчера е обявено частично бедствено положение.

Имаме готовност пожарна и спасители да реагират при необходимост да се извозват хора със здравословни проблеми, обясни областният управител на Кърджали.

Той уточни, че в областната администрация няма подадена информация за бедстващи хора, населени места без ток и вода или със спешна нужда от хранителни продукти заради ситуацията.

Няколко училища в Кърджали са с наводнени столови и мазета.

По отношение на двата големи язовира – „Кърджали“ и „Студен кладенец“, нивата им се покачват плавно заради по-високите нива на реките, но има достатъчно свободен обем и за нито един от тях не се налага принудително изпускане.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase