Снимка: БГНЕС

"Това е операция, която не е стихийна, не е само във вчерашния ден. Борбата с незаконната миграция е всекидневна, денонощна", заяви пред БНР главен комисар Росица Димитрова, директор на Главна дирекция "Гранична полиция", за мащабната акция срещу трафика на мигранти от Турция към Централна и Западна Европа, която продължава.

"Този процес на организиран трафик започва от Турция, минава през транзитни страни като нашата и завършва в Западна Европа. Основно организаторите пребивават в Турция и в страни от Западна Европа. В България тенденцията е да се използват само шофьори", поясни Димитрова и допълни, че се включват още украинци, сърби и румънци, които превозват незаконни мигранти.

"Не се набират при нас. Набират се в интернет. Завоалирано", обясни тя.

Ситуацията на българо-турската граница е тежка, призна главен комисар Росица Димитрова.

Безпрецедентният натиск е отчетен във всички европейски държави, изтъкна тя.

"Към настоящия момент натискът намалява, но не изчезва и никога няма да изчезне", посочи Димитрова
За 2022 г. в топ 3 на мигрантите, навлизащи у нас, продължават да бъдат тези от Афганистан, Сирия и Ирак, а на четвърто място е Мароко, уточни Димитрова.

Профилът на мигрантите от Афганистан, Сирия и Мароко е в повечето случаи на млади мъже, включително непълнолетни. От Сирия все още продължават да се опитват да преминат семейства с жени и деца, посочи главен комисар Димитрова.

Работи се непрекъснато с "Фронтекс", като средномесечният брой на техни служители на българо-турската граница е 92, стана ясно от думите ѝ.

Относно оградата по границата директорът на Главна дирекция "Гранична полиция" отбеляза, че са закупени материали, а служители на Министерството на отбраната са започнали да възстановяват компрометираните участъци, но "мигрантите се опитват всячески да преодолеят тази ограда".

"Има назначени монтьори на щат, които ще се занимават само с оградата, но "тя не е в добро състояние, служи само да ги възпира", подчерта Димитрова.

"Границата ни я пазят хората, а не оградата, за съжаление", призна  тя.

Коментари Напиши коментар

10

Анонимен

преди 1 месец

Как преминават нали има назначени да пазят или те си пазят заплатата да не би да скачат с парашути мигрантите

9

Динев

преди 1 месец

Гого нищо не им предстои къде в Афганистан ли,ами в Сирия никога не са спирали боевете ,но интересно след като Асад е протеже на Путин,защо не бягат към Русия ,без това там повечето мъже са чмобики веча и няма кой да работи там ,обаче Мароканците са загадка,да обикалят цяла северна Африка и Турция и да дофтасат тук,все една някой им плаща да обикалят насам натам

8

gogo

преди 1 месец

НЕ МОГА ДА РАЗБЕРА, ЗАЩО ТЕЗИ ХОРА БЯГАТ... ТА НАЛИ НАТО ИМ ПОСТРОИ ДЕМОКРАЦИЯ,СВОБОДА И КАКВО ЛИ НЕ...