Протестиращи затвориха международния път за "Дунав мост 2" край Монтана. Причината се оказа намерение за изграждане на фотоволтаична централа във водите на язовир "Огоста".

По първоначална информация инсталацията ще заеме около половината от площта на водоема, което според недоволните ще застраши природата.

Годишно язовир "Огоста" е посещаван от над 10 000 души, които са любители на риболова и водните спортове. Сега жителите на Монтана и рибарите в региона са притеснени, че там ще бъде изградена плаваща фотоволтаична централа. Според тях проектът на германския инвеститор не е прозрачен.

Ако бъде изградена фотоволтаичната централа, частната компания се ангажира да поеме финансирането на ремонтните дейности на язовирната стена, която от години има нужда от спешен ремонт. Според протестиращите обаче ремонтът трябва да бъде поет от държавата.

"Обект със стратегическо значение за държавата и то не само за региона да се даде на частен инвеститор, който да ремонтира язовирната стена. Смешно е, че държавата няма 10-15 млн. нужни, за да може да се ремонтира тази стена", коментира председател на Ловно-рибарско дружество в Монтана Спасимир Спасов пред телевизия Bulgaria ON AIR.

От министерството на икономиката заявиха, че язовир "Огоста" ще остане държавен и единственият въпрос е дали ще се позволи изграждането на плаващи фотоволтаици.

Протестиращите са категорични, че ако исканията им не бъдат чути, ще организират протести в цялата страна.

Вижте повече в репортажа на Иван Кънчев.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase