Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Климатичните промени през последните години се отразяват негативно върху количеството на водите. По данни на НИМХ за зимния сезон у нас се очаква валежите да бъдат около и под нормата. Към днешна дата не се очаква липса на вода и ресурс за обезпечаване на съответните сектори в икономиката. Това каза Петър Димитров, заместник-министър на околната среда и водите, в предаването „Бизнес старт” с водещ Христо Николов.

Министерството на околната среда и водите управлява водите в 52 броя комплексно значими язовири, като ежедневно следи състоянието и количеството в тези язовири.

Към днешна дата запълняемостта на тези язовири е средно около 60%. Язовирите, предназначени за питейно-битово снабдяване, са запълнени около 75%, а за напояване – около 40%. Съоръженията, предвидени за електропроизводство, са запълнени около 64%. Спрямо миналата година година общата запълняемост на язовирите в България е по-малка с 9%.

"От язовирите, предназначени за питейно-битово снабдяване, с най-ниско ниво е язовир „Асеновец” с обем запълняемост около 47%. Този язовир се използва единствено за питейно-битово снабдяване на град Сливен и областта. Предприели сме мерки за регулиране на ползването и редуцирането му чрез месечния график. Но това ниво категорично не е притеснително и има достатъчно вода предвид потреблението”, отбеляза събеседникът.

Най-сериозно е положението с водните обеми в язовирите по поречието на река Тунджа предвид по-слабия оток, но той е съвсем нормален за този сезон.

Язовир „Копринка” е пълен около 20%, а „Жребчево” - около 39%, но това е нормално за сезона. Това са основно напоителни язовири”, уточни Димитров.

По думите му основните загуби на вода са във водопреносната мрежа поради лошото ѝ състояние. В масовия случай тя е изключително стара и компрометирана и това е основната причина за липсата на вода, а не е в липсата на природни води, подчерта събеседникът.

Какъв е интересът за регистрация на кладенците в България вижте във видеото на Bloomberg TV Bulgaria

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase