Снимка: БГНЕС

Като цяло поскъпването средно е с 22,4% на продуктите на едро на най-необходимите продукти и 29% на по-широка база. Според Димитър Иванов, председател на Държавната комисия по стоковите борси и тържищата, не бива да се чертаят критични сценарии, съобщи Нова.

Още по темата

"Вярно е, че с 82% са по-скъпи яйцата на годишна база - януари 2022 - 2023 г. И през 2022 и 2021 г. сме имали темпове на растеж. Имаме стабилен пазар от гледна точка на конкурентна цена и ценообразуване, но от гледна точка на по-високите разходи на производство, имаше ръст. Няма спекула, поскъпването е нормално. По-ниска цена значи компромис с работни места и начин на подреждане на бизнеса", обясни той.4

 "В момента има и спекуланти, които целят повече печалба, които нарушават законите. Такова понятие като граница и таван на цената няма. Държавата трябва да упражни контрол и спазване на закона, за да има нормален пазар, но без да се намесва в ценообразуването. Имаме ситуация, близка до перфектната по отношение на конкурентноспособността", коментира Иванов.

Коментари Напиши коментар

16

До 16

преди 4 месеца

А ти разследване направи ли, за да докажеш че няма закононарушения при образуването на цените?

15

Анонимен

преди 4 месеца

Просветете се какво е спекула. Щом няма нарушение на законите, значи не е спекула. Повишението на цените на едро е различно от инфлациятс - може да е по-високо от инфлацията, може и да е по-ниско

14

Някой продължение

преди 4 месеца

Не знам кое как варира като ток, газ, бензин всеки ден някъде си, но секат с голямата секира. За допълнителни разходи за квартирата 2021 доплатихме 300 евро, за 2022 проклета година 1000 евро. Това колко процента е? Предстой засичане на тока да видим там може и гилотина да приготвят.