Снимка: БГНЕС

Докато чакаме да видим дали ще станем част от Шенген, старата идея за така наречения "Малък Шенген" заживя нов живот. Общинските съветници на Добрич приеха декларация, с която настояват за отваряне на границите между България и Румъния за свободно движение на стоки и хора, съобщи БНТ.

Още по темата

Тя е продиктувана от поредното отлагане на присъединяването на страната ни към шенгенското пространство. Основният мотив е, че за икономиката и хората от пограничните райони това е пагубно. Инициативата на Общинския съвет в Добрич беше подета от целия Дунавски регион.

Идеята за декларацията се ражда спонтанно на председателски съвет, а по-късно е подкрепена единодушно от всички общински съветници.
 

  "Реакцията ни беше: Добрич е в края на България, Добрич е в края на ЕС и ние реагираме точно по този начин – смятаме, че е несправедливо да сме ощетени на база на някакви критерии, въпреки, че България и Румъния сме изпълнили всички критерии за членство в шенгенското пространство", казва Нивелин Радичков, председател на Общинския съвет в Добрич.

Съветниците изтъкват, че всяко забавяне на влизането ни в шенгенската зона драстично намалява потенциала на местната икономика. По думите им ако ограниченията паднат, туризмът също ще се развие.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase