Снимка: БГНЕС

Пакет от антиинфлационни мерки се коментират от правителството като вече има създадена работна група за това.

"Най-важното е да спазим препоръките на МВР, тоест тези мерки да бъдат правилно таргетирани спрямо уязвимите групи", заяви пред Нова тв съветникът на финансовия министър Любомир Каримански.

Очаква се този пакет да включва 172 милиона лева.

Още по темата

По думите му в рамките на две седмици трябва да има решение по този въпрос. "Става дума за подпомагане на хората за пътуванията с градския транспорт. Мисли се и за подпомагане за отоплението през зимните месеци и подпомагането на бюджетите на домакинствата във връзка с енергийната криза", подчерта той.

Той прогнозира, че през тази година инфлацията ще бъде под 10 процента. "Смятам, че увеличаването на лихвените проценти от БНБ и кредитните институции, ще намали леко потреблението и този хъс към ипотечните кредити, който се наблюдава в момента. Надявам се, че още през първото тримесечие ще станем свидетели на поетапно намаляване на инфлацията".

Каримански коментира и увеличаването на минималната работна заплата.

"Проблемът е много комплексен. Да, има нужда от увеличаване на минималната заплата. Вероятно сумата от 780 лева отговаря на увеличаването за цялата 2022 година. Ако погледнем целогодишното повишение – то е малко над ръста на инфлацията за миналата година. Но трябва да приложим адекватна формула и към българския бизнес. Тоест да съблюдаваме ръста на икономиката с увеличаването на минималната работна заплата. Има дисбаланс. Защото не наблюдаваме чак такъв ръст на икономиката през последните няколко месеца".
 

Коментари Напиши коментар

88

Готин

преди 4 месеца

Иска ми се финансисти, икономисти и фирмени ръководители да се замислят на този факт. През последните 5-6 години средната заплата се увеличи съществено, в сравнение с предходните години. В същото време държав ният бюджет и БВП се увеличаваха съразмерно с процента увеличение на СРЗ. Защо мислите че е така!? Подсказвам (изчезна зависимостта: За толкова пари, толкова работа) Кой и как ще ви работи, ЗА ТОЛКОВА ПАРИ!?

87

hah

преди 4 месеца

Единствената причина, поради която заплатата ми расте, е че сменям работните места и се договарям за по-висока. При 20% годишна инфлация настоящият ми работодател не направи НИ-ЩО. Затова сега работя 20% по-малко. Съветвам който може да си регулира така индексацията.

86

Реалист

преди 4 месеца

В последните 33 години има сериозно изоставане на заплатите от ръста на икономиката, което може да се нарече дисбаланс спиращ развитието на икономиката в България.