Снимка: БГНЕС

Инфлацията в България е висока, а икономисти предупреждават, че е доста пред увеличаването на работната заплата.

Също така става ясно, че с това се повишава и лихвения процент, но според финансовия експерт Левон Хампарцумян, това е закономерно и е знак за борба с инфлацията.

По думите му този процес се прави постепенно и внимателно като индиректно той влияе и на другите лихвени проценти.

Специалистът прогнозира пред Нова тв, че най-вероятно ще продължи да се покачва и през 2023 г. в зависимост от темпа на инфлацията.

Още по темата

По думите му високият риск води до висок кредит.

"За новите кредити със сигурност ще има по-високи лихви. За старите зависи какво пише в договора. Ако има фиксиран лихвен процент няма, но ако не е такъв, може да се промени. Фиксираната лихва е 6,5-7%, винаги е по-скъпа и в Америка е 30-годишна. Ако се чувствате уверени и имате сигурни растящи доходи, може да се изтегли кредит. Преди около 15 години лихвите по кредитите бяха двуцифрени, а после нивата паднаха", припомни той.

Според него може да се очакват ипотечни кредити с до 5% лихва. "Ако не сте си взели кредита на ръба на възможностите, винаги е възможно да пренастроите разходите си. Ако сте взели ипотека с цел инвестиция, една по-висока лихва може да не подейства добре. Банките ще охладят пазара, защото имат 3-годишна макроикономическа прогноза. Те ще балансират ликвидността", обясни Хампарцумян.

Той не вижда ентусиазъм за Еврозоната сред властта. "Бих очаквал по-мотивирано поведение от политиците, каквото е на БНБ и МФ. Все още има вариант да покрием критериите", потвърди той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase