Снимка: Bulgaria ON AIR

Ден преди Бъдни вечер, за традициите и символиката на празника разказва доц. д-р Красимира Кръстанова от катедра "Етнология" на Пловдивския университет.

По думите й, традицията е древна, още в периметъра на Римската империя. "Тогава всички народи са чествали Календите, които показват началото на Новата година. Тогава хората са очаквали новия Бог. Съществували са жертвоприношителни обреди. С навлизането на християнството тези човешки жертвоприношения се отричат и започват да се принасят в жертва продукти. Това е трансформация на идеите за Новата година", обясни Кръстанова в ефира на "България сутрин".

На масата на Бъдни вечер задължително се слага хляб, който символизира кръвта Христова, припомни преподавателят.

"Чрез житото и хляба можем да видим идеята за вечното възраждане, за самопораждането, което не изисква жертви, на които носи вечния дух, живот и смисъла на живота", допълни доц. Кръстанова пред Bulgaria ON AIR.

Коледните празници съдържат широк комплекс от обреди, представи и вярвания, и не могат да се ограничат само до 24-25 декември. Това е период, който обхваща времето на зимното слънцестоене - до Йордановден, информира гостът.

"В България елхата влиза едва след Освобождението. Преди това има коледно дърво, което се изразява чрез сурвачката. Тя е символ на живота, подредения свят, на желанието на хората да бъдат част от този свят", поясни доц. Кръстанова.

Преподавателят разказа и за символиката на бъдника.

"В миналото слънцето е било боготворено. Замества се от Христос, но пък огънят на земята е важна част от обреда и тогава се избира специално дъбово или крушово дърво. На него се ушива дреха и се пали в огнището. Стопанинът казва "славите ли млада Бога", а жените отговарят "Да, славим го", разказа още тя.

Идеята за Дядо Коледа ни връща към миналото и преосмислянето му в днешно време.

"Дядо Коледа, Дядо Мраз - езически символи на новия живот, на Новата година, на новия Бог. Дядо Коледа можем да видим като Санта Клаус. Дядо Мраз е онова същество, което преди това е Богът, който очакваме и искаме да посрещаме. Но той може да раздава и подаръци, защото всеки се надява на доброто, благополучието и надеждата за по-добър живот", обобщи гостът.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase