Снимка: БГНЕС, архив

Десетки украински бежанци, избягали от войната в родината си, ще посрещнат Коледа в курорта "Слънчев бряг", където сега е новият им дом.

Освен далеч от дома, те имат и друго раздвоение заради празника. Украинците празнуват Коледа на 7 януари, а не 25 декември по Григорианския календар. Заради войната обаче и разграничението с руската страна, украинската църква за първи път разрешава празнуването на Коледа на 25 декември

„Тази година обаче вероятно ще отбележим Коледа и на двете дати. Само в нашия хотел има деветдесет души - предимно майки с деца и възрастни хора. Украсихме елха, ще организираме и тържества, но тези празници няма да са спокойни за бежанците. Виждате какво става в Украйна“, каза за БТА Тамара Анастасова, управител на хотел "Бумернг Резиденс" в курорта Слънчев бряг.

"Светият Вечир" или "Свята вечер" е украинската Бъдни вечер. Празнуват, както у нас с празнични ястия, направени специално за събитието. Те не съдържат месо, млечни или животински мазнини, въпреки че риба може да се сервира.

"Особено чувствителна е темата за децата, които очакват подаръци за празника. С лични средства ще ги зарадваме с подаръчета. Ще направим всичко възможно, за да усетят коледния дух и да почувстват празниците", каза за БТА Анастасова. Тя обясни, че помощи за украинските бежанци не са получавали от доста време. Последните били през лятото - предимно канцеларски материали за специално предназначената зала в хотела, където украинските деца рисуват и учат.

В Свети Влас украинските бежанци са приблизително 1000, каза кметът на курорта Иван Николов. Вероятно ще се подготвят да отбележат празниците, макар и далеч от дома, коментира Николов и добави, че украинци има настанени, както в частни квартири, така и в комплекси в Свети Влас.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase