Снимка: БГНЕС

В почти всички общини на Варненска област се наблюдава недостатъчен брой на аптеките като дори в някои  населени места няма нито една аптека, а в други – броят им е под минимума, съобщава БНТ.

Заради този проблем много хора са принудени да пътуват десетки километри, за да си набавят необходимите лекарства. Още едно препятствие се оказва липсата на транспорт в някои села до по-големите градове.

Затова и експерти настояват за законодателни промени, които да решат проблемът с липсата на аптеки в малките населени места.

Вече е налице аптечна карта на Варненска област. Според специалисти, на всеки 3230 души, трябва да има поне една аптека.

В същото време Варна е единствената община в областта с повече аптеки от необходимото - 159 при нужда от 106. Оказва се, че в почти всички други общини аптеките не достигат.

Ситуацията е най-критична в община Ветрино, където има 10 населени места. В нито едно от тях обаче няма аптека, а е необходимо да са поне две. Последната работила аптека е затворена от повече от година. Хората настояват да има поне една, която да работи през делничните дни.

Най-близките аптеки са на околo 20 километра. Така на местните се налага да пътуват до Девня, Провадия или Нови пазар, за да си купят лекарства. Още преди 10 години експерти от фармацевтичния бранш са поискали аптечните вериги да са задължени да продават лекарства и в малките населени места.

"Както е по закон, един търговец може да открие 4 аптеки, ако решат да отворят пета, би трябвало да има законодателство да го задължи да отвори аптека в малко населено място, дори и тя да бъде губеща за него", каза пред БНТ Рада Пехливанова, председател на Контролната комисия на Районна фармацевтична колегия - Варна.

Част от общините дори са готови да дадат безплатно помещения, за да могат фармацевтите да разкрият аптеки. Докато отговорните институции обаче намерят решение на проблема, хората в малките населени места ще продължат да търсят алтернативни начини да се снабдят с лекарства.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase