Снимка: БГНЕС

Цената на хартиения билет за градския транспорт във Варна ще бъде вдигната. Очаква се билетът да струва 2 лева, каза днес кметът на града Иван Портних. По думите му повишението ще влезе в сила, след като Общинският съвет го одобри, предава БТА.

Хартиените билети са отживелица, целта е те да изчезнат изцяло с времето, а варненци да ползват само различните видове карти, допълни кметът. Той подчерта, че с тях цената на пътуването остава 1 лев.

Въпреки увеличението на горивата, тока, заплатите, общината ще продължи да осигурява преференциите за пенсионери, ученици и студенти, допълни Портних. По думите му в по-далечна перспектива основната цел ще бъде все повече хора да предпочитат градския транспорт пред колите си, за да намаляват трафикът в града и вредните емисии.

Хартиените билети ще останат като опция, но те би трябвало да бъдат ползвани само от гости на града или такива, които временно пътуват с автобусите, каза още Портних.

Той уточни, че в бюджета за 2023 година ще бъде заложено цените на различните видове карти да остане същата, каквато е в момента.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase