Снимка: БГНЕС

Десетки общини у нас са изправени пред транспортен колапс. Само след броени дни на много места превозвачите, които обслужват междуградски и междуселски линии, планират да преустановят обслужването им.

Пътищата в България са основен проблем за нашия бранш, каза Петър Захариев, председател на Националното сдружение на автобусните превозвачи. Според него състоянието на пътищата е главният виновник за многото катастрофи.

"От години нищо не се прави или онова, което се прави, е много половинчато. Съществуват достатъчно брой пътища – национални, републикански и по-ниски класове, които практически не отговарят на изискванията", обясни той пред БНР.

Той припомни, че се плащат и тол такси за движение по пътищата. А от Нова година се очаква ново двойно увеличение на цените им, каза Захариев. Според него във всичките тези 30 години няма напредък в това отношение - ние сме единствената държава в европейската общност с най-лоши пътища.

Той е категоричен, че проблемът е комплексен. Според него трябва да има по-добра съвместна работа между превозвачите и отговорните институции. "Ние обратна връзка даваме, но има ли чуваемост за проблема", посочи Захариев и даде пример с пътя Е79, който, според превозвачите, е пътят убиец.

"Той е лунен пейзаж. А там препускат с бясна скорост 40-тонни тирове, леки коли. Нещо страшно е там. Но не е само той, безброй са такива", каза той.

Захариев призна и за друг проблем - старият автобусен парк е рисков и става все по-рисков. Има малко фирми, които могат да си позволят нови автобуси.

"Във годините назад многократно искахме да бъдем чути, да бъдем разбрани и да се вземат мерки в тази насока. Няма да се подобри техническото състояние на автобусния парк в България, защото нямаме пари. Субсидиите са една капка в морето, те не покриват нищо", отбеляза Захариев.

Той подчерта, че са получили помощ заради високите цени на горивата. Някои превозвачи са били доволни от тях, други - не. По думите му парите не са били малко, но проблемът е как са разпределени и кой контролира този процес.

Захариев посочи решението: "Когато общината си поръчва линия от А до Б, тя се плаща на превозвача на пропътуван километър. В цяла Европа е така. Само в България тази социална дейност е поверена на частни фирми, които трябва да я реализират с търговска дейност. Тя обаче не може да съществува. Затова с всяка следваща година стават все повече и повече населените места в България, които нямат обществен превоз за своето население".

Дали още общини ще останат без транспорт, зависи от добрата воля на общинските управления, категоричен бе председателят на Националното сдружение на автобусните превозвачи.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase