Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Две са основните версии за тежката катастрофа с автобус край Свиленград - човешка грешка, свързана с несъобразена скорост, или внезапно възникнала техническа неизправност на превозното средство. Това заяви на брифинг окръжният прокурор на Хасково Иван Стоянов, цитиран от bTV.

Починалата е 68-годишна жена от Бургас. Други 19 души пострадаха. Най-тежко ранените са настанени в болницата в Хасково. Състоянието на всички тях е добро и без опасност за живота. 

Още по темата

„От 10 пациенти, дошли за преглед в спешното отделение снощи, 9 са настанени в болницата. Двама има в хирургия за наблюдение, 4 жени – в ортопедия с периферни травми, неизвискващи тежки оперативни намеси. Всички са контактни и адекватни, в добро състояние. Двамата по-пострадали са шофьорът и водачката на групата. Тя е с два счупени прешлена. Шофьорът е 51-годишен. Те са с леки фрактури без никаква неврологична симптоматика. Движат крайници, контактни и адекватни са. Никое дете не дойде при нас на преглед. Отказали са да бъдат прегледани, явно са били в добро състояние“, каза д-р Георги Гелов, управител на МБАЛ- Хасково. „Разпитани са 19 свидетели от общо 40 присъстващи в автобуса. Назначена е комплексна автотехническа и съдебно-медицинска експертиза. Няма данни за друго превозно средство, което да е участвало в произшествието. Работи се по две версии – човешка грешка в резултат на неправилно преценена скорост във връзка с метеорологичните условия, пътя и наклона, или внезапно възникнала техническа повреда“, каза окръжният прокурор в Хасково Иван Стоянов.

„Има налична видима маркировка, но лошите метеорологични условия най-вероятно са повлияли на ПТП-то. Предстоят експертизи, които по безспорен начин ще докажат причините“, каза Атанас Ненков, директор на ОДМВР-Хасково

По думите на разследващите автобусът е преминал през мантинелата на завоя. Дерето, в което е паднал, е дълбоко около 10-15 метра. В него е имало дървесина, която вероятно е предотвратила преобръщането на автобуса.
Разледващите заявиха, че автобусът е преминал годишен технически преглед през октомври. Пътят между селата Младиново и Дрибчево все още остава затворен. Определени са алтернативни маршрути през селата Лесово и Българе към АМ „Марица“, а пътят при Свиленград е отклонен през „Капитан Андреево“.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase