Снимка: Bulgaria ON AIR

  Граничният контрол е един компонентите на достъпността, която е ключова за туризма. Това каза в предаването "Директно" министърът на туризма Илин Димитров.

Когато може да пътуваш свободно и не си ограничен в проверки, това ускорява придвижването и дава възможност да се пътува свободно. За нас е важно да бъдем приети в Шенген и този политически въпрос трябва да бъде решен. В България остана горчивина от това, което беше казано за страната и се надявам Австрия и Нидерландия да променят позицията си, посочи  пред Bulgaria ON AIR Димитров.

България е готова технически от 2011 година, каза министърът и посочи, че му е отнело 11 минути, за да премине през всички проверки на летището във Варна.

В момента у нас са настанени над 9600 украински бежанци. Голяма част от тях са назначени в сферата на туризма, посочи министърът. Хотелите получават всички плащания, а понякога те се бавят малко, защото се правят проверки по документи. Няма хора, които са на студено и са гладни. Държавата се е погрижила за всички.

Димитров допълни, че предлага ставка от девет процента ДДС за всички услуги в сферата на туризма. A целта е още по-голямо изсветляване на сектора. Той посочи, че браншът очаква доста силен зимен сезон и той ще е първият без мерки след началото на пандемията, свързана с COVID-19.

Министърът разказа за свое посещение в Рияд, където участва на световен туристически форум и на който страната ни е получила висока оценка. На събитието България е получила място в специален панел сред най-популярните дестинаци.

 

Коментари Напиши коментар

8

Бай Илийчо

преди 1 месец

А ви пикам на Шенгеня .

7

Анонимен

преди 1 месец

На туризма в България, единия Шенген му пречел. Ами то за 11 минути проверка ще минат и хора със съвсем други цели.

6

Анонимен

преди 1 месец

Не ме интересува Шенген, стига сте я дъвкали тая тема.