Снимка: БГНЕС

Рибната борса във Варна се превърна в едно от най-оживените места за търговия в навечерието на Никулден. Заради инфлацията обаче рибата ще излезе по-солена за трапезата ни.

На щандовете изобилстват рибни деликатеси за всеки вкус. Традиционният за никулденската трапеза шаран се продава за 10 лева на килограм или с 2 лева повече от миналата година.

Още по темата

С толкова горе-долу са поскъпнали и останалите риби. Чернокопът, например, се търгува за 12 лева килограма, толкова струва и пресният черноморски паламуд. Килограм толстолоб или кефал се продават за 10 лева. Традиционно висока е цената на лаврака - 18,50 лв. за килограм, съобщава БНТ.

Въпреки поскъпването варненци ще спазят традицията и на никулденската трапеза задължително ще има риба. Някои предпочитат да я купят ден-два по-рано, притеснени, че цените може да скочат още. Хората очакват препразнични намаления, а около сергиите, освен приканващите думи на търговците, може да чуем и рецепти.

Според традицията, на трапезата се поставят още постни сармички , чушки и никулски кравай. А варненските рибари не сядат на масата без рибена чорба и сушена риба.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase