Снимка: БГНЕС

Високи са цените при дървата за огрев, а в зимния период се оказва, че най-икономично би било, ако се топлим с климатик.

Според собственика на фирма за отопление, вентилация и климатизация Антон Георгиев, ситуацията с търсенето и предлагането на климатици е в пиков момент. По думите му, една от причините е по-ниският разход на енергия.

"Големият проблем е да изпълним желанията на клиентите. Гладът за монтажници и техници в нашия бранш е огромен. При този бум всички фирми изпитват големи затруднения", каза той в студиото на "България сутрин".

Той изрази мнение, че повечето хора се ориентират към по-добри марки и климатици с добър коефициент на трансформация на енергията. Около 1200-1500 лева струва един климатик, който ще ни предостави добра услуга. Около седмица пък трябва да изчакаме, за да дойдат и да ни го монтират.

Още по темата


"Най-изгодно е да ползваме термопомпа, която пак е вид климатик, но там инвестицията е по-скъпа и се прилага в новите строителства. Около 30 хил. лв. ще ни струва за апартамент от 100-150 квадрата. Инвестицията обаче се възвръща във времето", каза още Георгиев.

Гостът изтъкна и предимствата на подовото отопление - по-качествено, по-икономично и по-тихо. Според него температурата в дома ни през зимата трябва да е 23 градуса, като за спалнята тя може да е 21 градуса.

Веднъж сезонно е добре да се прави профилактика на климатика от фирмата, която го е поставила.

Драгомир Цанев от Центъра за енергийна ефективност потвърди, че има изключително сериозно търсене на климатици, защото цената на отоплението с тях е най-ниска.

"Това е под влияние и на по-ниските цени за електроенергия. Нашите битови потребители са защитени и се радваме на преференциална цена. Какъвто и източник на отопление да изберем, ако нашето жилище е добре изолирано, разходите ни може да намалеят наполовина", подчерта той пред Bulgaria ON AIR.

Няма друг начин, който да ни предлага същата цена за отопление, дори дървата и въглищата са по-скъпи от добър климатик. В следващите няколко години отоплението на климатици ще бъде най-евтино, убеден е Цанев.

Според него около 40% от гражданите не могат да си позволят подобрения на енергийната ефективност на своите домове и трябва да им бъде помогнато.

"Решението на енергийната бедност не са социалните помощи за отопление. Проблема го решаваме с подмяна на отоплителните системи с по-ефективни", посочи Цанев.

А цял квартал в Бургас смени печките на дърва с климатици. Зам.-кметът на града Весна Балтина каза за Bulgaria ON AIR, че основен източник на замърсяване е битовото отопление на твърдо гориво. На второ и трето място са транспортът и вторичното разпрашаване.

"Няма ограничение на домакинствата, стига те да са се отоплявали на твърдо гориво преди подмяна на уредите с нови такива. Изпълняваме два проекта, по единия сме подменили 642 отоплителни уреда с климатици - на 338 домакинства. Предстои да подменим 295 отоплителни устройства, ползващи пелети. В 101 домакинства ще бъдат изградени отоплителни инсталации", обясни Балтина.
 

Коментари Напиши коментар

120

Анонимен

преди 2 месеца

Язе се топла с крушката на таваня ама помагъм и с дръве.

119

Анонимен

преди 2 месеца

С климатик може да стоплиш (долу горе) само малък апартамент. Къща на 2 етажа абсурд. Нямаш ли парно на твърдо гориво, или на нафта все едно нямаш нищо. На ток ще навъртиш хиляди левове на месец. Да не говорим че при нас редовно спират тока през зимата. Случвало се при авария и голям сняг по 3 дена да няма ток. Ако не са държавата и това че парното работи и без циркулационна помпа да сме умрели от студ.

118

Анонимен

преди 2 месеца

При тия цени на тока си е баш изгодно да се топли човек с климатик,въпросът е до кога ще ни копрят нашите продажници с това евтино електричество?