Снимка: БГНЕС

Общата сума на банковата провизия на кредитите, които Кирил Петков обяви, е над 300 млн. лв. Това обяви Цанко Арабаджиев, изпълнителен директор и член на УС на Българската банка за развитие, в студиото на Нова.

“Провизиране на практика означава, че 300 млн. лв. няма да бъдат върнати. Във фирмите няма обезпечение”, обясни Арабаджиев.

Той коментира обвиненията на ГЕРБ за злоупотреби в ББР. Арабаджиев обясни, че при поемането на управлението на банката през 2021 г. са заварили “тежко положение”.

Още по темата
“Имахме също така наследство по привлечените средства, с които работи банката. Банките за развитие привличат средства от други по-големи Банки за развитие, формирани от различни  държави. Нашето учудване беше огромно, когато установихме, че вместо да работи активно с такива партньори, над 90% от привлечените средства от финансови институции са от няколко китайски банки”, обясни изпълнителният директор на ББР. 

“Това не е непременно лошо. Важо са условията, при които са привлечени тези пари”, допълни той. Прегледът, който прави новото ръководство, показва, че условията биха били много по-добри, ако се е работило с други банки. “Затова започнахме разговори с най-големите инвестиционни банки в света”, каза Арабаджиев.

“Стана ясно, че ако банката емитира облигация, с която да замени задължения към китайските банки, без да получава нов дълг, без да увеличава общата задлъжняемост, банката би спестила около 10 млн. лв. годишно. Адвокатските кантори, които се занимават с това, са кантори в Лондон. Големият разход е за тях”, обясни Арабаджиев.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase