Снимка: БГНЕС

Жители на Омуртаг излизат на протест днес заради безводието. Гражданското недоволство е породено от дългогодишния нерешен проблем тук, който от четири месеца се обостря поради продължилото засушаване. Протестът е организиран от гражданското обединение „Вода за Омуртаг“, съобщи за медиите представителят му Магдалена Славова.

Вграда бе обявено бедствено положение, тъй като жителите му са подложени на драстичен воден режим. И сега вода по чешмите има по един час два пъти седмично. Липсата на валежи, намалелият дебит във водоизточника в Кипилово и силно амортизираната и остаряла вътрешна водопреносна мрежа са причините за трудностите с водоснабдяването.

Още по темата

Три са основните искания на протестиращите, посочи Славова. Те настояват за спешно и пълно финансиране от МРРБ за подмяна на цялата вътрешна водопроводна мрежа на град Омуртаг. Обявяване на обществени поръчки от държавата, а не от общината. Следващото искане е пълен широкоспектърен анализ (включително поне 30 години назад) от държавата, на водоснабдяването на община Омуртаг - изготвяне на стратегия на държано ниво, за осигуряване на функционален, дългогодишен и устойчив допълнителен водоизточник за Омуртаг. И на следващото място - директен, пряк надзорен контрол от държавата на усвояването на средствата и извършващите се в момента проекти и бъдещи такива на реновация на ВВМ и други проекти, свързани с водоснабдяването на Омуртаг.

"Омуртагчани са най-търпеливите, най-смирените, най-скромните хора, които познавам. Тези качества на съгражданите ми започват да се трансформират вече в правилната посока. След 50 години на пасивност, през последните поредни четири месеца на безводие, ние преминахме към постоянни, непреклонни и устойчиви граждански действия в посока да инициираме разрешаване на тази водна епопея“, каза Магдалена Славова.

Според представителите на обединението, "на ръба на цивилизацията Омуртаг оцелява вече 50 години". От града са избягали 70 процента от гражданите му за последните 20 години. Нечовешките условия на живот в общината на държава членка на Европейския съюз застрашават родното място на космонавта Александър Александров от заличаване, посочват те.

След обявяването на бедственото положение в Омуртаг, което продължи до 13 ноември, Министерството на регионалното развитие и благоустройството предостави на Община Омуртаг 1 325 150 лв за реконструкция на вътрешна водопроводна мрежа, припомня БТА. За Община Омуртаг споразумението за финансиране бе подписано на 1 ноември в МРРБ от кмета Ешреф Ешрефов. По-късно с решение на Министерския съвет общо 199 188 литра бутилирана вода бе предоставена за питейни нужди на жителите на града, заради обявеното бедствено положение на част от територията на община Омуртаг.

Бедстващите жители на града получиха подкрепа и от фирма - производител на минерална вода. "Девин" дари 26 880 бутилки вода, която БЧК - Търговище прие като дарение, а представители на "Вода за Омуртаг" и доброволци в продължение на седмици раздаваха на населението.

Коментари Напиши коментар

12

Гошо

преди 2 месеца

Я да викнат украйнците Те възстановяват на цял Киев и водоснабдяване и енергоснабдяване за няма и час след бомбардировки, та на тия от Омуртаг ли няма да могат Украинците ,украйнците да викнат и Кличко там инструкции да дава

11

Анонимен

преди 2 месеца

От яз. Тича, който е на 20км от Омуртаг се водоснабдяват едва 109 000 жители на България, а е с обем на половина колкото на яз. Искър. Междувременно от яз. Искър се водоснабдяват 1.8 МИЛИОНА! Айде обяснете ми как така нямате вода като сте на 20км ОТ МНОГО ВОДА, междувременно Търговище дето е на 40км се водоснабдява от яз. Тича!

10

Tia

преди 2 месеца

Казах! Евтини гласове!.....Айде Гласната партия да се задейства! Стига мълча народа стига...