Снимка: БГНЕС

Неведнъж бившият министър на околната среда и водите Борислав Сандов е коментирал замърсяването заради ТЕЦ "Марица 3".

Според него, когато то не работи, няма замърсяване със серен диоксид.

"С 40% трябва да бъдат намалени емисиите въглероден диоксид до 2026 г. Това може да стане, ако въглищните централи не работят на пълен капацитет или ако работят през технологии, улавящи емисиите и превръщащи ги в други продукти. По всяка вероятност ЕК ще ни санкционира за замърсяване", заяви Сандов пред Нова тв.

Още по темата

По думите му ТЕЦ "Марица 3" не е модернизирала технологиите си в съответствие с нормите. "Преди три дни ВАС реши, че старото им разрешително е изтекло, затова ТЕЦ-ът трябва да работи по още по-високи норми според заложеното в новото им разрешително. Сумарно взетите всички ангажирани в добива на въглища и в ТЕЦ-овете са в пъти по-малко от 100 000", обясни той. И категорично отрече, че България може да мине в режим на тока при затваряне на въглищни централи.

На това юрисконсултът на ТЕЦ-а отговори, че дружеството отговаря на изискванията и на новото разрешително. "Изпълнили сме мерките, само ако поискаме да работим, ще бъдем включени в енергийната система. Изчакваме да изтече годината, за да не нагнетяваме напрежението. През януари всички ще се убедят, че централата работи по-добре", заяви Юлиян Семерджиев.

От своя страна Сандов се усъмни, че модернизацията на ТЕЦ-а е факт. "ЕК вече може да стартира второ наказателно дело за замърсяване, след като се установи такова и в Гълъбово. Преминали сме критичните норми и можем да бъдем санкционирани", коментира той.

Коментари Напиши коментар

7

Майора

преди 6 дни

Сандов достатъчно твоят заместник "плю" по България в Брюксел , така че не се оправдавай! Цялата политика на кабинета ви беше против интересите на страната , не само за ТЕЦ , но и за магострала "Струма" и още други!

6

Пияния помак

преди 6 дни

Сандов е наше момче пoмaчe от Мадан

5

Анонимен

преди 6 дни

Брадчед Сандов, по твоята логика да спрем напълно промишлеността и транспорта бе. Направо ще се първи в света по незамърсяване.