Снимка: БГНЕС

Растат броя на жертвите в страната след катастрофи, а са много и седналите зад волана шофьори след употреба на алкохол и наркотици.

Главният прокурор Иван Гешев участва по този повод на кръгла маса на тема "За мащабни действия срещу войната по пътищата".

"Този форум е изключително важен. Аз съм тук в качеството си на главен прокурор, от една страна защото съм бесен, а от друга страна, защото трябва да спрем войната по пътищата. Надявам се и знам, че можем и трябва да спрем войната по пътищата. Бесен съм, защото решенията са ясни, не са трудни за изпълнение, готови модели има в ЕС. Оставам с впечатление, че държавата е безучастна, защото е по-лесно да закриеш специализирани структури, защото става дума за 3 млрд. лв., по-важно за някои политици от интересите на хората", заяви Гешев.

Той е категоричен, че щом някой политици могат да защитят финансовия интерес на олигарсите, ние трябва да настояваме да бъдат защитени и българските граждани. "Заслужават сигурност, защита и да не убиват децата ни пътищата.", допълни главният прокурор, цитиран от БГНЕС.

Председателят на НС Вежди Рашидов коментира, че войната по пътищата е много страшна, ако не си даваме сметка за това.

"В България усещането за държава отсъства, власт отсъства, сигурност отсъства. Крайно време е да се огледаме, да си оправим държавата, защото няма да има край на войната на пътищата. Проблемът не е само по пътищата, той е само един от големите проблеми", категоричен е той.

Богдан Милчев, председател на Института по пътна безопасност (ИПБ), посочи, че днес на форума липсва президентът Румен Радев, както и неговият премиер и министри.

"Днес до нас са законодателната и съдебната власт, които могат да подпомогнат мащабните действия. Днес МС го няма. Има разпореждане да няма министри, защото на това събитие ще присъства главния прокурор, имам и доказателство за това. Войната между институции, не е войната, която трябва да се проведе на пътя", подчерта той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase