Снимка: БГНЕС

Липсата на информация и невъзможността да се направят точни прогнози е причината да не се намери толкова дълго време 12-годишният Александър от Перник. Това коментира пред БНТ директорът на Планинската спасителна служба Емил Нешев.

По думите му, доброволците от спасителната служба не са били извикани, а са се организирали сами след публикациите за изчезването на Сашко в социалните мрежи.

"Детето е непредвидимо заради заболяването си. Това са най-трудните за провеждане акции - за издирване на изчезнали. До голяма степен сами се организирахме, виждайки през Facebook. В събота - първия ден след изгубването, бяхме вече на терен. Това е и един от основните ни проблеми - толкова късно да пристигнем на мястото".

Това е затруднило издирвателните кучета, които са най-ефективни когато са на мястото максимално бързо, посочи Нешев.

Още по темата

"Забавянето от 20 часа и наличието на толкова много хора в района до голяма степен затрудни издирването от наша страна. В понеделник казахме на полицията, че ни трябва малко повече информация и това се оказа решаващо в случая - в един момент решихме, че може и по-рано да се е случило изчезването и в светлата част на денонощието детето да е преминало билото на планината и да е навлязло в южната част"

Емил Нешев обясни, че заедно с доброволците с Милко Михайлов и Веселин Георгиев от клуба по парапланеризъм са направили анализ на това кои терени да обходят.

 "Преценихме, че ако детето е достигнало до южните склонове на планината и там е било подплашено от хората то тогава трябва да насочим вниманието си точно натам. Идеята беше обща и точните зони, които трябваше да претърсим ги установихме, след като нанесохме картата всички GPS локации".

Той е удивен, че Сашко е оцелял толкова време в такива условия.

"Трудно можем да отговорим на въпроса откъде си е набавял храна, предполагам само, че може да се е хранил с диви плодове. Отделно от всичко това доброволци бяха оставили в района кроасани с бутилки вода. Не е невъзможно и тях да е намирал, макар че се съмнявам да е излизал на такива места", коментира Нешев.

 

Коментари Напиши коментар

15

Unknown

преди 6 месеца

Детето не е било из горите , било е с някой или при някой 9 дена ...

14

Анонимен

преди 6 месеца

Как ще го опази бащата сега Сашко да не издаде с кой е бил!

13

Анонимен

преди 6 месеца

Благодари на тия дето са се грижили за Сашко 9 дни и са го оставили в Гората за да го намерят, спасителите 9 дни се лутаха като мухи без глави, умря Къна дето ви вярваше