Снимка: БГНЕС

Жители на Горнослав, Асеновградско, отново се събраха на протест във връзка с намеренията за откриване на концесия за добив на мрамор в близост до селото. Кариерата се намира на 800 метра от селото, а жителите се притесняват от замърсяване на въздуха и водата, вибрации, които ще разрушат къщите им, както и от отлив на туристи от този район.

Още по темата

Вчера в протест на главния път номер 58 Асеновград - Кърджали се включиха жители на селата Червен, Горнослав, Долнослав, Орешец и Добростан. Недоволството на жителите беше подкрепено от голямата природозащитна организация "Зелени Балкани". В ход е и подписка, чиято цел е да предизвика местен референдум и вниманието на институциите.

Регионалната инспекция по околната среда и водите - Пловдив (РИОСВ - Пловдив) информира с прессъобщение вчера, че се провеждат процедури по оценка на въздействието на околната среда (ОВОС), като се следва стриктно законовите изисквания. От институцията уверяват, че предоставя и пълен достъп до информация на всички заинтересовани страни.

 

Коментари Напиши коментар

2

Тенгри кан

преди 2 месеца

Кариерите за добив са един от изразите на това, че в България единственото за крадене останало са вече природните дадености, т.е. вулгарната експлоатация на ландшафта. Инак, другарите, отде да земат пари за да купят новите избори?;))) Да не забравяме, че тези идеи, желания и кариерни концесии се появяват по времето на Муню Узуню;)))

1

Анонимен

преди 2 месеца

Властимашите трябва да си отворят широко всички канали на разума и да проумеят, че най-голямото богатство не са луксозната обстановка и временните парични пеалби, а благодатната природа и здравето на хората. Още повече, че властимащите говорят за "зелен преход" м за екологичност.