Снимка: БГНЕС

Списъкът с липсващите лекарства у нас се увеличава, алармират фармацевти. Колко тревожна е ситуацията и на какво се дължат тези дефицити, коментира председателят на Асоциацията на собствениците на аптеки Николай Костов в студиото на "България сутрин".

Той уточни, че доставките на противогрипни ваксини се правят еднократно. От аптеките обаче липсват и много лекарства, които се ползват от хиляди пациенти.

Още по темата


"Преди няколко години в списък за износ бяха 60-70 продукта, сега по официални данни са 387 лекарства. Увеличава се и броят на търговците, които изнасят - 27 търговци, както страните, към които са изнесени медикаменти - 21. Оригинални лекарства, защитени с патент, ходят в Турция, Гърция, Македония. Изнасяме и за Ирак, единствената страна извън ЕС", уточни Костов.

Гостът посочи паралелният износ като един от основните проблеми за кризата с лекарства у нас. Подчерта, че има друга голяма група лекарства, които имат временен проблем с доставките. По данните, с които разполага, над 200 медикамента са имали временен недостиг през годината.

"Общо около 600 лекарства се изнасят. Някои не липсват напълно, но са 10 пъти по-малко от потреблението, това е дефицит. Това е каца без дъно, защото нашият пазар е изключително малък. Ние и 10 пъти повече лекарства да внесем от потреблението, те пак ще бъдат изнесени. Това може да бъде ограничено", убеден е Костов.

Председателят на Асоциацията на собствениците на аптеки заяви, че в Съвета към министъра на здравеопазването има хора, които му дават подвеждаща информация.

"Част от екипа са хора, които изнасят лекарства. Става дума за много пари, по неофициални данни за над 300 млн. евро годишно са изнесените лекарства от България. Това са неофициални цифри. Преди бяха 150 млн. лв. 4 пъти са се увеличили стойностите на изнесените лекарства, това не може да не се почувства, да не породи проблеми", коментира Костов.

Според него, минава периодът, в който човек трябва да се ваксинира, винаги по това време приключва ваксинационната кампания. Тази година внесоха малко по-малко ваксини и за аптеките, и за джипитата, тъй като миналата година изхвърлиха много ваксини", заяви той.

 

Коментари Напиши коментар

8

Анонимен

преди 2 месеца

Някой да попита ПП-тата, защо пак е разрешен износа и дали е станало по тяхно време. А на всички замесени, пълнещи си джобчето с износ довел до недостиг за БГ дано един ден да изпитат на свой гръб каквото изпитва пациент със спряно лекарство било то диабетик без вида инсулин който му влияе най-добре, епилептик със изчерпано лекарство за епилепсия и т.н.

7

Така е

преди 2 месеца

За сметка на това обаче много хора си пазаруват или поръчват лекарства от Румъния, като освен че има винаги в наличност, цената е много, ама много по-ниска.

6

Реалист

преди 2 месеца

Ще го кажа за пореден път - след 1989 година България беше овладяна от мутрите, та така и до ден днешен. Само схеми, далавери, крадене - разрушихме всичко де що имаше. Единственият начин за справяне е диктатура и избиване на доста хора, по демократичен път просто забравете. Това е истината, а пък който иска да не ми харесва коментара!