Снимка: БГНЕС

Вече два месеца откакто жителите на пострадалите села в Карловско са без дом, а се оказа, че хората не са получили никакви средства от събраните дарения. Това обяви вчера Ани Иванова от Инициативата за възстановяване на Каравелово.

Според кмета на Карлово Емил Кабаиванов, за да стигне до тях финансовата помощ, трябва да бъдат извършени няколко неща: "Направихме последен оглед на всички пострадали имоти, за да няма съмнение, че някой имот е пропуснат. В понеделник вече имахме окончателния протокол на Обществения съвет, а утре ще имаме извънредно заседание на Общинския съвет, на което да бъдат разпределени средствата, получени до момента. Те са в размер на над 1,7 млн. лв. До стотинка ще отидат при пострадалите. Това увери той в ефира на "България сутрин".

Още по темата

По думите му след гласуването на Общинския съвет областният управител има 14-дневен срок да прегледа решенията, след което средствата ще бъдат изпратени в банковите сметки на собствениците на имоти.

Той поясни, че пострадалите имоти са разделени в 4 групи според тежестта на разрушенията - всяка от тях ще получи помощ в различен размер.

"Няма по-публично и по-законово разпределение на средствата от това, което правят държавата и общината. Ако има някаква несигурност, тя е в други, които са събирали средства", категоричен бе Кабаиванов пред Bulgaria ON AIR.

Градоначалникът коментира и ситуацията с дървата в града.

"Разговарях с министъра на земеделието и той потвърди, че ще ни помогнат със специализирани резачи да разпределим на по 5 кубика дървения материал, изваден от реките. 150 човека са получили по 5 кубика дърва безплатно. Още толкова трябва да получат помощ. Общият брой на пострадалите имоти е 394, а целият дървен материал, който остане, ще бъде раздаден на останалата част от населението", обясни Кабаиванов.

Кметът подчерта, че селата са почистени, водоснабдяването и електроенергията са възстановени, дърва има, а помощите ще бъдат раздадени съвсем скоро.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase