Снимка: БГНЕС

Голям национален протест се състоя в петък  организиран от синдикатите от КНСБ и КТ "Подкрепа", които поискаха увеличение на работната заплата, която да е адекватна на високата инфлация.

Според президента на КТ "Подкрепа" Димитър Манолов, държавата ще бъде хвърлена в хаос, ако се либерализират цените за ток за битовите потребители.

По думите му, служебният кабинет може да бъде упрекван за част от действията си или за цялостното си поведение, но решението ще се вземе от хората в Народното събрание и затова демонстрациите са насочени именно към хората там.

"Прокарва се политика, която замразява доходите, замразяват цялата структура на разходите, които се правят през държавния бюджет, заяви Манолов пред БНТ.

Още по темата

По думите му разходът за увеличение на минималната работна заплата трябва да бъде бюджетно обезпечен, тъй като държавата също е платец на минимална работна заплата.

Според Манолов да се теглят дългове, за да се покриват социални плащания, не е добра политика. Димитър Манолов прогнозира, че това може да не се случи, но това е въпрос на структура на разходите. Президентът на КТ "Подкрепа" подчерта, че тези средства трябва да бъде бюджетно разчетени.

Той обясни, че има поредица институции, които изнемогват финансово, сред които е и НСИ, музеи, читалища, като всичко може да се поправи с не толкова много пари.

 


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase