Снимка: БГНЕС

Минаха над два месеца от наводненията в Карловско. Хората трудно се справят с проблемите след като природната стихия унищожи домовете им.

Оказва се, че обещаната безплатна геодезическа дейност трябва да бъде поета от жителите в наводнените райони.

 Ани Иванова от Инициатива за възстановяване на Каравелово коментира пред БНТ, че са изпратени писма до институциите и хората се надяват да има позитивен резултат.

"Основният проблем е, че само ни се обещават. Трябва постоянно да настояваме , да се обръщаме с апели към медиите. Връзката се къса при местната власт. Влизаме в омагьосан кръг. Получаваме уверения от по-висшите институции, но общината не предприема действия. Ние трябва да плащаме за всяка една услуга", коментира тя и допълни, че хората все още на со пуличили и нищо от даренията, натрупани в общинската сметка.

Още по темата

"Те все още не са разпределени, а ние сме в изключително затруднено състояние. Общината не направи специална дарителска сметка, тя предостави своята. Имаме опасения относно реалната сума, която се е събрала до настоящия момент. Богдан, Каравелово и Слатина са пострадали. Към тях бяха доведени и други. Това доведе до нови огледи и съставяне на комисии. Този експертен съвет не е обществен. В него има държавни служители и кметове на населени места, но местните жители са много малко".

Детската градина в Каравелово е в близост до реката, но конструктивно не е много пострадала, обясни Ани Иванова и допълни, че за момента тя е затворена и децата ще са пренасочвани към съседното село.

"Вече е изчистена. Необходимо е укрепване и козметични ремонти по сградата. Имахме уверение, че има как да бъде възстановена или ще бъде построена нова. На 27 октомври обаче общинския съвет взе решение да я закрие. Няма окончателно становище относно конструктивната й издръжливост. Децата трябва да ходят в Богдан. Надяваме се ,че ще успеем да я спасим, защото досега има само решение на общинския съвет".

И в момента има сеч на дърва в близост до едно от поройните дерета, сигнализира тя и обясни, че жителите разполагат със снимки и координати.

Коментари Напиши коментар

44

Анонимен

преди 10 месеца

До Анонимен 49 - И, като идат от Европа пари, вноските в ЕС кой плаща? Отделно и от републиканския бюджет вървят средства. И, като бедстват българи, не ми оправдавай украинци, дето реват да не би да ги мръднат от хотелчетата. Не е завист.

43

Анонимен

преди 10 месеца

Както винаги в Бг , изненадани НЯМА !

42

До49

преди 10 месеца

Идат ама не всичките,близо 300 милиона идват от републиканският бюджет!Факта,че идват от там говори че аз и най вероятно и ти сме ги дарили като данъци за украинците а не за бедстващите българи,тоест дарението е направено не от нас а от нашите родни майцепродавци!