Снимка: БГНЕС

Буферният център от фургонен тип в Елхово отново отвори врати. От снощи там са настанени временно 35 украински бежанци, пристигнали в страната ни преди дни, съобщи пред журналисти областният управител на Ямбол Георги Чалъков след заседание на Областния кризисен щаб.

По думите му се очаква броят на настанените във временния център в Елхово да се увеличава, тъй като всички пристигнали украински граждани вече ще бъдат насочвани първо там. После ще бъдат разпределяни към държавните бази в страната, каза Чалъков, цитиран от БТА.

Към момента са настанени предимно жени и деца, като има и четирима възрастни мъже. Ще бъде осигурено медицинско обслужване, тъй като някои от хората са с хронични заболявания. При настаняването е осигурена храна от общинския социален патронаж в Елхово. Създава се организация за осигуряване на изхранването им и през следващите дни.

Условията в центъра отговарят за временно пребиваване. Фургоните са оборудвани с легла, имат отопление, санитарни помещения с вода и канализация, категоричен беше Чалъков относно разпространената по-рано днес от Българския хелзинкски комитет позиция, че липсват елементарни битови условия.

„Това е център за временно, не за постоянно настаняване. Не знам, кой от Българския хелзинкски комитет е ходил в центъра, но това, което се говори, абсолютно не отговаря на истината. Временният център е оборудван с помещения за подслон, подчертавам за подслон“, коментира областният управител.

На мястото вече са доброволците от Българския Червен кръст. Въпреки, че центърът е изграден от затворен тип, по никакъв начин движението на украинските бежанци няма да бъде ограничавано. Ще имат възможност да излизат, да ходят до магазини, до аптеки, където им е необходимо, каза още Чалъков.

В края на май в центъра бяха настанени временно над 600 украински бежанци от хотелите по Черноморието. Те останаха там 72 часа, докато бъдат транспортирани към държавните бази за настаняване.

Центърът в района на „Гранична полиция“ в Елхово разполага с 221 жилищни фургона и е с капацитет за 1768 души. Той беше изграден през 2019 г. за настаняване на нелегални мигранти, влезли незаконно у нас през българско-турската граница.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase